Tijdens de intelligente lockdown is het erg druk geweest in verschillende natuurgebieden. Hoe wordt ervoor gezorgd dat het nog wel veilig blijft? Bert de Zeeuw is Boswachter van het Lage Bergse Bos, maar hij verricht voornamelijk boa-werkzaamheden.
Tijdens de coronaperiode is het ook in dit bos vaak druk, zeker op warme dagen zoals koningsdag. “Je ziet goed dat de mensen echt naar buiten willen”, vertelt Bert. “Zeker mensen die op twaalf hoog in een flat wonen.” Veel parkeerplaatsen waren eerder afgesloten, maar volgens Bert vinden mensen toch een weg naar binnen. Niet iedereen houdt zich dan goed aan de regels, en ook de anderhalve meter afstand wordt niet altijd gewaarborgd. “Ik ben laatst zelfs in een gevecht betrokken geraakt. Een man die zich niet aan de regels hield, werd agressief. Dan ben je toch bang dat je op zo’n manier besmet raakt.” De werkzaamheden van Bert verschillen per dag. De ene keer moet hij boetes uitdelen aan illegale vissers, de volgende dag plaatst hij netten zodat vleermuizen niet gedesoriënteerd raken. “Ik weet pas aan het einde van de dag wat er die dag moest gebeuren.”
Het Bergse Bos staat bekend om haar kudde Schotse hooglanders, ook zij hebben te maken met de toenemende drukte. “Ze zijn erg stoïcijns, maar daardoor vergissen mensen zich snel”, legt verzorger Ruud Bredius uit. “Mensen komen te dichtbij voor een selfie, of zetten hun kind op de rug van een hooglander voor een foto. Dan kunnen ze natuurlijk wel reageren.” Gelukkig is dit nooit ernstig afgelopen. “In de vijfentwintig jaar dat de hooglanders het bos bewonen is er nooit een ongeluk gebeurd.”
Benieuwd naar de werkzaamheden van Bert? Kijk hieronder ons item!
Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter