Lange rijen aan de grens, geen Europees paspoort meer en het gemis van Engelse producten. Dat Engeland niet meer bij de EU hoort heeft ook gevolgen voor Britse Rotterdammers. Lisa Boer woont al sinds 2004 in Rotterdam en tot voor kort kreeg ze familie en vrienden zo ver om Engelse producten op te sturen. Toen Lisa’s moeder deze week een zak met echte Engelse thee op de post wilde doen, bleek de post extreem duur te zijn.
Maar ook haar bankrekening moest ze opgeven, haar oma is deze voor haar begonnen toen ze negen was. “Het is iets sentimenteels, maar daarnaast ook gewoon onhandig. Nu moet ik elke keer als ik in Engeland ben geld van mijn Nederlandse rekening halen en allerlei koersen betalen”, vertelt ze.
Connor Price merkte brexit op een andere manier, voor hem is vooral Europees burgerschap erg belangrijk. Na een tijd in China wilde hij samen met zijn Russische vriend terugverhuizen naar Engeland. Inburgerings procedures voor iemand uit Rusland zijn daar alleen heel kostbaar en moeilijk. Als Europees burger mag je jouw geliefde naar je toe laten verhuizen, maar laat het nou net zo zijn dat Engeland de EU zou verlaten.
Sneller dan gepland zijn zij toen naar Nederland verhuisd, zodat hij zijn Europees burgerschap nog zou hebben. Zonder dat zou hij nu dus niet met zijn vriend kunnen wonen. “Toen ik laatst vanuit Engeland naar Nederland vloog, moest ik ineens in de non-EU rij staan bij de douane. Dat voelde heel gek.”