Buurtbewoners bezoeken olieplatform NAM

Uit de grond van Charlois haalt de Nederlandse Aardolie Maatschappij al ruim 30 jaar olie. En dat gaat niet zonder slag of stoot: de afgelopen maanden waren er onderhoudswerkzaamheden. Die komen nu tot een eind. En daarom nodigde de NAM haar buren uit om eens een kijkje te komen nemen.

“Het is in feite voor ons verboden terrein. En nu kregen we de mogelijkheid om dichterbij te kijken en dat interesseert me wel”, vertelt een van de bewoners. “Ik vind het eigenlijk niet zo fijn, dat het zo dicht in de buurt is. Ik woon aan het Spui en merk toch wel dat de grond door de jaren heen iets meer is gaan verzakken”, vertelt een bewoonster ietwat ongerust.

“We willen de buurtbewoners graag laten zien wat we eigenlijk aan het doen zijn. Zodat ze kunnen zien: wat gebeurt daar nu allemaal. Dat ligt al dertig jaar in hun achtertuin en ze komen er maar zelden natuurlijk”, vertelt Sandra Groenendal van de NAM. “Op deze locatie is al 7,7 miljoen kubieke meter olie geproduceerd. Dat zijn dagelijks zo’n 2.800 vaten”, legt Sandra uit. De buurtbewoners zeggen er zelf over het algemeen geen last van te hebben. “De meeste herrie komt eigenlijk uit de Waalhaven”, vertelt een van de bewoners.