Cabarettalent in beeld bij OPEN Rotterdam

Bij OPEN Rotterdam is vanaf 5 januari 2018 het programma ‘Keihard Lachen’ te zien. In deze zesdelige serie wordt wekelijks een deelnemer aan de Rotterdamse cabaretwedstrijd Cameretten geportretteerd. De cabaretiers worden gevolgd in aanloop naar de halve halve finale, die plaats vindt in het Oude Luxor Theater.

Cameretten is het oudste cabaretfestival van Nederland. Vanaf 1988 wordt de wedstrijd in Rotterdam georganiseerd. De voorrondes vinden plaats in Theater Zuidplein, de halve finale in het Oude Luxor Theater en de finale in het uitverkochte Nieuw Luxor Theater. Cameretten bracht in de afgelopen jaren al diverse bekende winnaars voort, waaronder Hans Teeuwen, Theo Maassen, Marc-Marie Huijbregts, Ronald Goedemondt en de Rotterdammers Patrick Laureij en Jandino Asporaat.

Jaarlijks schrijven tientallen kandidaten zich in om een gooi te doen naar de titel. Uiteindelijk weten zes acts zich te kwalificeren voor de halve finale. Dit jaar zijn dat De Gestampte Meisjes, Bonusmateriaal, Roovers en Van Leeuwen, Mark Waumans, Andries Tunru en Janneke de Bijl. OPEN Rotterdam portretteert de cabaretiers uitgebreid. Ze komen aan het woord over hun drijfveren, hun programma en natuurlijk over optreden in Rotterdam.

De kandidaten worden gevolgd in aanloop naar de halve finale in het Oude Luxor Theater. We zien hun deelname aan het workshop-weekend, waarbij de cabaretiers onder begeleiding van ervaren regisseurs aan hun programma werken. Ook het uiteindelijke optreden in de halve finale komt aan bod. Slechts drie acts bereiken de finale en daarmee ook hun grote doel: optreden in een uitverkocht Nieuwe Luxor Theater en deelname aan de landelijke theatertournee.

Het programma ‘Keihard Lachen’ wordt gepresenteerd door Rotterdammer Hans Groenendijk. Als organisator van het 48 Hour Film Project Rotterdam is hij bekend met amusement waaraan een wedstrijd gekoppeld is. Groenendijk interviewt de deelnemers uitgebreid en vertelt meer over de achtergrond en historie van Cameretten.

De presentator toont zich onder de indruk van de deelnemers aan Cameretten. Groenendijk: “Cabaretiers zijn ontzettend kwetsbaar, omdat ze het lef hebben om op een podium te gaan staan. Je kunt succesvol zijn, maar ook keihard afgaan. We hebben het hier over de grootste talenten van Nederland, die ook nog eens keihard werken. Dat maakt het heel interessant om deze mensen achter de schermen beter te leren kennen”.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat