Campagne om Rotterdammers voor de wijkraad te werven is gestart

Op 16 maart kunnen Rotterdammers niet één, maar maar liefst twee hokjes rood kleuren. Naast stemmen voor de gemeenteraad, mogen we namelijk ook stemmen op de nieuwe wijkraden. Wethouders Roos Vermeij en Arjan van Gils trappen de campagne af: “Dit is je kans om op te komen voor je eigen wijk, of je nou lid bent van een politieke partij of niet.”

Gewapend met een twee meter lang groen-wit stempotlood en flyers met informatie over de wijkraden, lopen de twee wethouders Vermeij en Van Gils door het winkelcentrum in Hoogvliet. “Lang niet iedereen is bekend met de Wijk aan Zet of enthousiast over de wijkraden, dus we hebben nog een weg te gaan”, vertelt Van Gils. “Maar aan de andere kant merk je meteen dat bewoners hun mening klaar hebben over wat er beter kan in de wijk. Dat is mooi om te zien en precies waar de Wijk aan Zet over gaat: meedoen en meebeslissen.”

Verkiesbaar stellen
Alle Rotterdammers die op 16 maart 2022 16 jaar of ouder zijn kunnen zich verkiesbaar stellen als kandidaat voor hun wijkraad. Daarvoor hoef je niet bij een politieke partij zijn aangesloten. Vanaf 3 januari 2022 kan je je aanmelden, tot 17 januari.

Wijk aan Zet is de nieuwe wijkdemocratie waarin bewoners meer kunnen meedenken en meebeslissen over hun eigen wijk. Bijvoorbeeld via het digitale platform Mijn Rotterdam, waarop bewoners meebeslissen wat de wijk nodig heeft, waar het geld naartoe gaat en welke bewonersinitiatieven worden uitgevoerd. Wijkraden gaan de ideeën van wijkbewoners, organisaties en wijknetwerken bij elkaar brengen, met de gemeente afspraken maken over wat de wijk nodig heeft en toezien of de gemeente de afspraken uitvoert.