Campagne tegen nepwapens na flinke stijging incidenten

De politie is vandaag een landelijke campagne gestart tegen nepvuurwapens onder het motto ‘Nepvuurwapens? Levensgevaarlijk!’. Tot en met 22 juni gaat de politie jongeren en ouders waarschuwen voor de gevaren van imitatiewapens op straat. Vooral in Rotterdam stijgt het aantal incidenten met nepwapens. Waar de Rotterdamse politie in 2016 nog 148 nepwapens in beslag nam, waren dat er in 2017 zelfs 237.
Tijdens de campagne vragen vloggers op sociale media aandacht voor het probleem en zullen agenten scholen bezoeken om jongeren bewust te maken van de gevaren. Het doel is vooral om te laten zien dat nepwapens moeilijk van echte wapens te onderscheiden zijn, waardoor levensgevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Agenten die geconfronteerd worden met jongeren die nepvuurwapens dragen, moeten binnen een mum van tijd beslissen of zij ingrijpen.

Remco Blom, hoofdagent basisteam Schiebroek, zegt op de campagnepagina dat agenten bij twijfel hun dienstwapen mogen pakken en richten als dat nodig is. ‘‘Als de persoon met het wapen de aanwijzingen van de agent niet opvolgt, kan dat betekenen dat wij ons dienstwapen gebruiken en schieten. Hoe erg zou het zijn als later blijkt dat het om een nepwapen gaat?’’

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat