“Cas Oorthuys was de eerste echte ster”

Cas Oorthuys is een beroemde fotograaf die foto’s maakte van een grote diversiteit aan onderwerpen. Zijn werk wordt nu tentoongesteld in het Nederlands Fotomuseum. Wij gingen met Maarten Laupman, groot fan van zijn werk en zelf fotograaf, naar de tentoonstelling.

In het Nederlands Fotomuseum is de tentoonstelling Dit is Cas | Vintage fotografie van Cas Oorthuys te zien. De in 1908 geboren fotograaf Cas ging zelden zonder camera naar buiten en dit heeft geresulteerd een indrukwekkend archief van een half miljoen foto’s. Cas heeft een enorm divers oeuvre. Van portretten tot landschappen. In het museum hangt ook de een iconische foto van de hongerwinter waarop een vrouw een hapje brood neemt. De fotograaf was ook dol op Rotterdam. Deze foto’s staan in het boek Rotterdam Dynamische stad.

Maarten Laupman is fotograaf en hij heeft net als Cas Oorthuys een grote diversiteit aan werk. Hij fotografeert graag in Amerika, maar zijn foto’s zijn ook terug te vinden in kookboeken. Hij is bewonderaar van het werk van Cas: “Zijn manier van kijken dat wisselt iedere keer. Al die foto’s zijn anders. Hij was de eerste echte ster denk ik. Hij heeft zoveel gedaan”.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter