Centrale eindexamens gaan door coronacrisis niet door

De centrale eindexamens gaan dit jaar niet door. Dat maakt de NOS vandaag bekend, na bevestiging van bronnen. Eindexamenleerlingen hoeven enkel de schoolexamens uit te voeren, waarna de scholen zelf kunnen bepalen of de leerlingen geslaagd zijn of niet.

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) is blij met het besluit. “Onder deze omstandigheden zou de voorbereiding te zeer verstoord worden en zouden er te veel ongelijke situaties tussen scholieren en tussen scholen ontstaan”, aldus Pieter Lossie, voorzitter van het LAKS.

Zakelijk directeur van OPEN, Femke IJsinga-van Boxsel, heeft een zoon in HAVO vijf. “Mijn zoon heeft vandaag zijn laatste toets online ingeleverd.. We weten echter nog niet wat voor opdrachten hij alsnog zou moeten maken.” De situatie is dus nog wat onzeker en daarom is het afwachten geblazen. Voor Femke geldt alleen nog de vraag: “Wat zullen we doen met alle bestelde examenbundels?”

De reacties onder eindexamenleerlingen op sociale media zijn uiteenlopend. “Dat is jammer voor degenen die op zakken staan..” aldus een jonge instagrammer onder een post van NOSStories. Meerdere eindexamenkandidaten geven ook aan al te weten dat ze geslaagd zijn.

Blij met keuze
De Rotterdamse Spaansdocente Suzanne Wasserman is blij met de keuze van het kabinet om de Centrale eindexamens dit jaar niet door te laten gaan. “We hebben zo meer ademruimte om uit te vinden hoe we alles moeten aanpakken,” vertelt ze. Volgens Suzanne was de situatie erg lastig, omdat niemand wist op welk termijn ze zich aan het voorbereiden waren op de examens. Een lichtpuntje in de gehele situatie: “Dat we zo een vernieuwingsslag aan het maken zijn, is wel inspirerend. Alles wordt nu zo veel mogelijk online gedaan, er zijn enorm veel mogelijkheden.”

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat