Chantal Arts, de Rotterdammer die alles vastlegt, overleden: ‘We verliezen een kleurrijk figuur’

Chantal Arts is afgelopen zondag overleden. Ze groeide uit tot een bekende Rotterdammer dankzij haar onverminderde inzet om de Rotterdamse evenementen vast te leggen. Voor de cultuursector was zij, samen met haar volgeladen buggy met camera-apparatuur, een vast gezicht. Haar aanwezigheid in de stad bezorgde haar zelfs de onderscheiding ‘Echt Rotterdams Erfgoed’.

Online reageren veel Rotterdammers bedroefd op het nieuws van het overlijden van Chantal. Ze wordt herinnerd als de vrouw die met haar camera overal bij was. “Ze schreef een alternatieve geschiedenis van de stad met haar camera”, schrijft Schaap op de Noordpool via Facebook. “Onvermoeibaar waren zij en haar partner altijd aanwezig bij vrijwel alle Rotterdamse evenementen met hun zelfgemaakte mobiele videostudio”, schrijft TV Zuid.

Ook Janine Wegman gaat Chantal missen, vertelt ze: “Ze was altijd bezig. Met haar verdwijnt er een archief van bijzonder Rotterdam. Er gaat een schokgolf door de stad. We verliezen een kleurrijk figuur.”

Nicole van Dijk, bestuurder van Stichting Wijkcollectie, gaf Chantal ooit de titel ‘Echt Rotterdams Erfgoed’. Op LinkedIn deelt ze wat voor bijzonder persoon Chantal voor haar was. “Met haar aanwezigheid was het vaak makkelijker om er een bijzondere bijeenkomst van te maken. Aanwezig bij bijna alle evenement in Rotterdam, steevast met al je apparatuur. De trolly voor je camera’s en microfoons verdient het zeker om bewaard te blijven als erfgoed van de stad.”

Chantal legde twintig jaar lang alle evenementen in de stad vast. Deze plaatste ze vervolgens op haar YouTube-kanaal StarTV. In een portret voor OPEN Rotterdam sprak zij over haar passie. “Het gaat er mij om dat de mensen die met het evenement te maken hebben het terug kunnen kijken”, zei ze. “Het gaat mij niet om de massa.” In november 2023 werd zij bij de OPEN Rotterdam Awards, de viering van het tienjarig jubileum van OPEN Rotterdam, uitgeroepen tot Bijzondere Rotterdammer.

Haar kanaal staat vol met tienduizenden video’s, van grote tot kleine evenementen. “Circa 30.000 videoverslagen heeft ze geschoten”, schrijft Popunie op Facebook. “Chantal is onlosmakelijk verbonden met de Rotterdamse culturele evenementen en heeft een onuitwisbare nalatenschap achter gelaten. We zullen haar nooit vergeten!”

Ook de PoetsClub, podium voor poëzie, gaat de cameravrouw missen. “Ik hoop dat je op een nog mooiere plek bent beland”, schrijft Fred Ernst, die net als Chantal de deelnemers vastlegde. Tineke Speksnijder, eigenaar van Café de Schouw, de plek waar PoetsClub gehouden werd, voegt toe: “Ik zie net het afschuwelijke bericht dat Chantal, de cameravrouw, die ook jaren iedere maand onze Poetsclub filmde, overleden is. Lieve Chantal, je was uniek.“