Chicks and the City maakt vuist tegen racisme: ‘Hoop op een mooiere toekomst’

De meiden van Chicks and the City zetten zich op donderdag 21 oktober in tegen racisme. Met het event ‘Chicks and the City Against Racism’ willen ze meer bewustwording creëren op het gebied van racisme. “We willen mensen hoop geven op een mooiere toekomst”, vertelt Suzanne Bruseker.

Vanwege Black Achievement Month wordt er een interactief programma georganiseerd in het Bibliotheektheater in het gebouw van de Centrale Bibliotheek. “Het is een belangrijk agendapunt”, aldus Suzanne. “Het onderwerp kwam gelijk naar boven tijdens onze brainstorm, dus we wilden hier gelijk wat mee doen.” Tijdens het event gaan Black history workshoptrainer Jane Ortet, schrijfster en journalist Zarissa Windzak en voormalig raadslid Peggy Wijntuin in op verschillende onderwerpen die onder het thema racisme vallen. Ze kijken daarbij samen met het publiek én Chicks and the City naar het verleden, heden en de toekomst.

Positieve dingen
“Bij het verleden wordt er gefocust op de geschiedenis, waaronder bijvoorbeeld het slavernijverleden van Rotterdam”, zegt Suzanne. “Het heden draait om hoe alles er nu uitziet; bijvoorbeeld in het kader van institutioneel racisme.”Volgens Suzanne gaat het onderwerp ‘toekomst’ vooral over de positieve dingen die er al zijn om racisme tegen te gaan en bespreekbaar te maken. Met dit evenement wil de organisatie mensen iets bij te brengen op het gebied van racisme.

Black Achievement Month
Chicks and the City is een radioshow bestaande uit een wekelijkse podcast gemaakt door Rotterdamse jongeren. Meiden van vijftien tot vijfentwintig jaar praten hier over allerlei hedendaagse onderwerpen. Sinds 2016 wordt elk jaar in oktober de Black Achievement Month gevierd in verschillende Nederlandse steden, waaronder Rotterdam. Dit evenement staat volledig in het teken van de talenten van mensen met Afrikaanse roots, in de categorieën kunst, maatschappij en artiesten.