Series van OPEN Rotterdam/
Chicks on Screen

In televisieprogramma Chicks On Screen duiken de meiden van Chicks And The City podcasts in een voor hen nog onbekende wereld en gaan zij op onderzoek uit. Gaat het ze lukken zich te verplaatsen in een ander?

Hoogtepunten

De allerlaatste aflevering van Chicks On Screen seizoen 3 is een feit. Vijftien afleveringen lang doken de meiden van Chicks And The City in allerlei onderwerpen, van abortus tot cultural appropriation en fast fashion. In deze laatste aflevering nemen we je mee achter de schermen van Chicks On Screen.

Sociale angst

“Neem ons eens mee in je hoofd” vraagt chick Jo-Ann aan Cayshah op een bankje in het Kralingse Bos. Cayshah heeft een sociale-angststoornis, waarover Jo-Ann haar interviewt terwijl chick Madelief alles vastlegt op camera. “Het is een hele vervelende innerlijke stem die constant bang is om negatief beoordeeld te worden” legt Cayshah uit. In deze aflevering van Chicks On Screen vragen de meiden zich af of een angststoornis je leven belemmert en of je hier zelf ook wat aan kunt doen.

Vreedmgaan

In deze aflevering van Chicks On Screen duiken de chicks in het onderwerp vreemdgaan. Presentatie-chick Leonida heeft namelijk het gevoel dat mensen steeds vaker vreemdgaan en dat normaliseren. Reden genoeg voor de chicks om eens langs te gaan bij een relatietherapeut. Want, gaan mensen tegenwoordig inderdaad vaker vreemd? Hoe werkt vreemdgaan in het brein? En, is de stelling ‘once a cheater always a cheater’ een feit of een fabel?

Cultural Appropriation

In deze aflevering van Chicks on Screen onderzoeken de meiden van Chicks And The City de termen cultural appropriation en cultural appreciation. Om hier meer duidelijkheid over te krijgen interviewen ze deskundige Izzy Ramos, waarmee ze een tour doen over de West-Kruiskade en op zoek gaan naar voorbeelden en meningen van anderen.

Topsporter

Hoe combineer je je leven als jonge topsporter met andere aspecten zoals school en vrienden? Dat vragen de meiden van Chicks And The City zich af in een nieuwe aflevering van Chicks On Screen. Chicks Lynese, Nicoline en Melissa vragen topsporter Mylah Aalse, het basketbalhemd van het lijf tijdens een training. Ook schijnen we een spotlight op een aantal andere Rotterdamse topsporttalenten die hard werken om hun dromen te verwezenlijken.

Menstruatie Cyclus

In deze aflevering van Chicks On Screen duiken de meiden in een bloedserieus onderwerp, namelijk: de menstruatiecyclus. Chicks Lynese (lie-nee-su) en Nicoline interviewen cyclustherapeute Edna Dias over dit onderwerp. Deze keer onderzoeken ze dat niet alleen, want Gio is gastpresentator en gaat als jongen ervaren hoe het is om menstruatiekrampen te hebben.

Onzichtbare Eetstoornissen

“Als we denken aan eetstoornissen denken we vaak aan anorexia of boulimia, maar er is nog zoveel meer wat we niet weten,” vertelt presentatie-chick Marissa. Meer bewustzijn creëren als het gaat om eetstoornissen, dat is het doel van chicks Marissa en Dilara in deze nieuwe aflevering van Chicks On Screen. De meiden gaan op pad om Sarah te interviewen over haar afkeer tegen eten en nemen een kijkje in een bijzondere woonkamer in Kralingen.

Verlies van een dierbare door moord

Rotterdam kreeg in het jaar 2022 de trieste titel ‘moordhoofdstad van Nederland’. In onze stad kwamen namelijk zestien mensen om het leven door geweld. De impact van een moord is enorm, zeker voor de nabestaanden. Rouwen om een dierbare kan een zeer pijnlijk proces zijn, maar bij een moordzaak komen daar ook nog eens poltieonderzoeken, rechtszaken en pers bij kijken. “Er wordt over jouw broertje zijn dood gesproken en dat is heel heftig”, vertelt nabestaande Kaylee aan chick Loritza.

Studentenverenigingen

Studentenverenigingen zijn regelmatig negatief in het nieuws. Discriminerende speeches, grensoverschrijdend gedrag en vreselijke ontgroeningen. Het helpt allemaal niet als het gaat om de negatieve vooroordelen die er zijn over studentenverenigingen. Maar, hoe zit het nou echt? Melissa zoekt het uit voor Chicks On Screen bij het Rotterdamsch Studenten Gezelschap.

Veilig uitgaan

Grensoverschrijdend gedrag is een hot topic. De focus ligt nu op veiligheid in de buitenruimte en de werkomgeving. Maar, hoe zit dat in het uitgaansleven? Welke voorzorgsmaatregelen neem jij om je veilig te voelen tijdens het stappen en hoe maken de we nacht veiliger voor iedereen? Chicks Leonida en Loritza zoeken het uit!

Fast Fashion en Upcycling

Het is vandaag ‘Black Friday’. Een dag vol megakortingen op allerlei spullen, waaronder kleding. Maar, eigenlijk kun je tegenwoordig het hele jaar door heel goedkoop je garderobe vernieuwen. Toch betalen we voor deze fast fashion een hoge prijs. “We willen er allemaal leuk uit zien, maar wat zijn dan de alternatieven voor fast fashion?” chick Stephanie zoekt het uit.

Humor

“Het is niet zo feministisch om te zeggen, maar ik vind mannen vaak grappiger” geeft een Rotterdamse student toe aan de chicks tijdens een straatinterview. Ook in de wereld van stand-up comedy zijn de mannen nog steeds in de meerderheid, vertelt Nira Tal die al enkele jaren professioneel comedian is.

Zelfliefde: helende massages en sisterhood circles

Van jezelf houden is makkelijker gezegd dan gedaan, want hoe doe je dat eigenlijk? Chicks And The City Reporters Loritza en Jo-Ann duiken deze aflevering van Chicks On Screen, in de wereld van selflove. De chicks gaan langs in Prins-Alexander bij coach Aucilia do Rosario, voor een speciale massage en fotoshoot vol (zelf)liefde. Chick Lorainne organiseert in het Museumpark, een helende Sisterhood Circle.

Het recht op abortus & de band VULVA

In steeds meer staten in Amerika wordt de abortuswet aangescherpt met grote gevolgen voor vrouwen. Ook in Nederland laait de abortusdicussie zo nu en dan weer op. Het onderwerp abortus ligt anno 2022 nog steeds erg gevoelig, maar dat is geen reden voor de Rotterdamse band VULVA om het thema uit de weg te gaan. Na het uitbrengen van hun nummer Kill The Baby, kreeg de band te maken met haatberichten, demonstraties en zelfs kamervragen. In deze aflevering van Chicks On Screen gaan Melissa en Lortiza langs bij VULVA en bespreken ze de hedendaagse kijk op abortus.

Natural Hair Journey & de weg naar zelfacceptatie

In de online- en tv serie Chicks On Screen duiken de meiden van Chicks And The City podcasts in een onderwerp en gaan op onderzoek uit. Met een open mind en soms een brutale vraag, behandelen de meiden thema’s als abortus, op jezelf wonen, zelfliefde en discriminatie.

Chicks On Screen trapt het nieuwe seizoen af met een aflevering over de natural hair journey. “Doe je haar eens netjes” “Het zit zo wild, dat is niet professioneel” Al generaties lang krijgen zwarte vrouwen dit soort commentaar als het gaat om hun haar. Om te passen in het witte, westerse schoonheidsideaal beginnen veel meiden op jonge leeftijd met stijlen, relaxen of ontkroesen. Al zijn er nu steeds meer rolmodellen die op social media en in real life hun natural hair rocken, toch is het niet voor iedereen vanzelfsprekend om met trots in de spiegel te kijken naar je natuurlijke haar.

Didier (9) en Mara (9) zamelen geld in voor het Sophia Kinderziekenhuis

Chicks Manar en Romaïssa onderzoeken menstruatie-armoede in Rotterdam

Een op de tien vrouwen in Nederland heeft soms geen geld voor menstruatieproducten. Dankzij een motie van PvdA-raadslid Duygu Yildirim kunnen meisjes tot en met 17 jaar in Rotterdam menstruatieproducten kopen via het jeugdtegoed op de Rotterdampas. Nog niet alle Rotterdamse vrouwen hebben dus toegang tot gratis menstruatieproducten. Chicks Romaïssa Zaari en Manar Zaari zijn in deze nieuwe aflevering van Chicks On Screen in het onderwerp menstruatie-armoede gedoken.

Juul onderzoekt het schoonheidsideaal van mannen

Toen de meiden van Chicks On Screen vorig jaar een item maakten over body positivity lag de focus op vrouwen. Maar bestaat er eigenlijk ook een schoonheidsstandaard voor mannen? En hoe gaan mannen hiermee om? Chicks Juul de Vrije en Amber Brabander gingen op onderzoek uit. 

Jolinda maakt slutshaming bespreekbaar en hoopt zo dit taboe te doorbreken

Strike a pose! Chick Jo-Ann onderzoekt de rijke geschiedenis van voguing en ballroom

In de jaren ‘90 maakt het grote publiek voor het eerst kennis met voguing als Madonna de iconische muziekvideo voor haar single Vogue dropt. Veel mensen denken onterecht dat zij deze dansstijl ook heeft bedacht. Hoog tijd om dit recht te zetten! In deze nieuwe aflevering van Chicks On Screen bezoekt Jo-Ann Simson samen met Guilliano Pinas, ‘de vader van de Rotterdamse ballroom’, de indrukwekkende tentoonstelling ‘Deep in Vogue’ in de Kunsthal.

Je innerlijke kracht voelen met een headwrap

Hoe kun je als vrouw zo sterk in contact staan met jezelf dat je hier kracht uit kunt halen? Dat is wat Shanefa Verwey in deze nieuwe aflevering van Chicks On Screen wil weten. Een manier om die kracht naar boven te halen, is voor headwrap-coach Diana Ritveld het dragen van de angisa, klederdracht uit Suriname die ontstond in de tijd van de slavernij. Shanefa ging bij haar langs voor een workshop.

Jong en trans: hoe vind je jezelf?

Izzy de Groot onderzoekt een onderwerp dat dichtbij haar staat: transgender zijn en de zoektocht naar wie je bent. In een samenleving waarin alles typisch mannelijk of vrouwelijk lijkt te zijn, is dat geen makkelijke weg. Izzy staat zelf aan het begin van haar transitie en spreekt met ervaringsdeskundige Naomi. Ze spreken elkaar over wat het betekent om vrouw te zijn, het ideaalbeeld dat in ieders hoofd bestaat en of je het wel kunt hebben over ‘in het verkeerde lichaam zitten’.

Chicks Muza en Amber onderzoeken wat ‘eeuwige jeugd’ is met 80-jarig model Joyce Keasberry

Als fotomodel maakt Joyce momenteel onderdeel uit van de expositie Youthquake in de Kunsthal. Deze expositie laat aan de hand van mode, fotografie en video zien hoe ‘youth sells’ en hoe wij als maatschappij verlangen naar het idee van de eeuwige jeugd. Hoe kijkt Joyce daartegenaan? En wat betekent het om jeugdig ouder te worden?

Aflevering 7 – Chicks Tessa en Jo-Ann breken het ijs over mentale gezondheid

De mentale gezondheid van jongeren was een veelbesproken onderwerp tijdens de coronacrisis. Het onderwerp lijkt hoog op de agenda te staan. Zo wil ook koningin Máxima zich de komende 10 jaar inzetten voor het bespreekbaar maken van mentale gezondheid. Durven wij hier in Nederland open over te praten of rust er nog steeds een taboe op?

Aflevering 6 – De Chicks duiken in de wereld van seks

Herinner jij jouw seksuele voorlichting nog? In deze nieuwe aflevering van Chicks On Screen duiken Lisa Knip en Ashanti Dunand van Chicks And The City samen met Nehal Motia Esfahani en Marina Wellink van het project Schaamstreken in de wereld van seks. Hoe open zijn jongeren over seks? En durven zij er met hun vrienden over te praten?

Aflevering 5 – Chicks ontmoeten banketbakker Michèlle

Miryam Mejhed en Lorainne Berggraaf gaan langs bij de 21-jarige banketbakker Michèlle van Leeuwen. Michèlle heeft een grote liefde voor bakken, heeft haar eigen banketbedrijf en is geboren zonder rechter onderarm. Zijn er mensen die dachten dat zij het niet zou kunnen? En heeft zij het gevoel dat zich extra moet bewijzen?

Aflevering 4 – De chicks in gesprek met Kim Sasabone over haar Molukse roots

In televisieprogramma Chicks On Screen duiken de meiden van Chicks the City podcasts in een voor hen nog onbekende wereld en gaan zij op onderzoek uit. In deze nieuwe aflevering gaan Lorianne Berggraaf en Tessa Diks in gesprek met Kim Sasabone, de leadzangeres van de Vengaboys. Ze spreken haar over haar familiegeschiedenis en haar Molukse roots. Het is dit jaar namelijk 70 jaar geleden dat de eerste Molukkers in Nederland aankwamen.

Aflevering 3 – Helft van Rotterdamse vrouwen heeft te maken met (seksuele) straatintimidatie

In deze nieuwe aflevering verdiepen Lara Delgado Correia en Nishaya Domingos zich in het
onderwerp straatintimidatie.

Aflevering 2 – De chicks slaan alarm en vragen aandacht voor het klimaat

Op 14 maart vond in Rotterdam en in 45 andere steden een klimaatalarm plaats: een stilstaand protest op 1,5 meter afstand. Precies om 15:00 uur ‘s middags sloegen alle aanwezigen alarm. Zij maakten geluid om aandacht te vragen voor het klimaatprobleem. Een van de drijvende krachten achter het protest in Rotterdam was klimaatactiviste Marjolein Moeijes. Cathelijne sprak haar in de Vredestuin in Park Pompenburg en tijdens het Klimaatalarm.

Aflevering 1 – Chicks On Screen duikt in de Tweede Kamerverkiezingen voor een speciale verkiezingsspecial

Chicks On Screen trapt het nieuwe seizoen af met een verkiezingsspecial in samenwerking met SPACE, de jongerenafdeling van Dona Daria. Waarom is het belangrijk om naar de stembus te gaan? En vanaf wanneer kent Nederland vrouwenkiesrecht? Reporters Amber, Muza, Lesley en Ashanti gaan voor je op onderzoek uit!

Aflevering 1 – chicks duiken in straatactivisme tegen dierenleed

In deze eerste aflevering gaat reporter en radiochick Rosalie Brouwer op pad met dierenactiviste Deveney Ackon.

Aflevering 2 – chicks koken in het ziekenhuis

In een speciale aflevering in tijden van corona en social distancing gaat reporter Lorainne Berggraaf langs bij Toko Rilah waar gekookt wordt voor het Ikazia Ziekenhuis. Ook vertellen chicks Rosalie Brouwer, Kubra Murt en Chiara d’Ailly in vlogs hoe het met ze gaat.

Aflevering 3 – chicks spelen American Football

Denk je aan American Football, dan denk je vaak aan sterke en ruige mannen die elkaar tackelen op het veld. Maar wist je dat Rotterdam een American Football-team voor dames heeft? In deze derde aflevering van Chicks On Screen traint reporter en radiochick Monique Wetering mee met quarterback Josefien Brinkman.

Aflevering 4 – chicks bij een tatto-artist zonder tatoos

Tattoo-artists: ruige types die zelf ook niet vies zijn van een beetje inkt, toch? In deze vierde aflevering van Chicks On Screen brengt reporter Amber Brabander een bezoek aan Milou Maass: een tattoo-artist zonder tatoeages.

Aflevering 5 – chicks leren twerken

In een speciale aflevering in tijden van corona en social distancing gaat reporter Ashanti Dunand langs bij Chanty Burleson die ondanks de coronamaatregelen gewoon doorgaat met haar twerklessen. Chicks Rosalie Brouwer en Amber Brabander vertellen in vlogs hoe zij vanuit huis in beweging blijven.

Aflevering 6 – chicks nemen een kijkje in de wereld van beauty

In deze aflevering gaat reporter Shanely Pikeri langs bij schoonheidsspecialist Nina Kazemi. Chicks Cheyenne Huizer en Lorainne Berggraaf laten in vlogs zien hoe zij vanuit huis hun schoonheidsroutine on point houden.

Aflevering 7 – chicks zoeken entertainment tijdens corona

In deze aflevering gaat reporter Idalina Araujo Baptista langs bij Comedy Club Haug en onderzoekt zij hoe een ‘gezellig avondje uit’ eruitziet in de anderhalvemetersamenleving. Chicks Sanne-Sophie van Ruitenburg en Ashanti Dunand laten in vlogs zien hoe zij zichzelf entertainen in tijden van social distancing.

Aflevering 8 – chicks gaan op vakantie in eigen land

In deze aflevering gaat reporter Amber Brabander op zoek naar haar innerlijke ‘country girl’ en trekt zij de polder in. Vlogger Suzanne Bruseker laat zien hoe zij van een oude caravan een hippe caravan maakt en in korte video’s delen de andere chicks hun zomerplannen.

Aflevering 9 – chicks duiken in studio met Froukje Veenstra

In deze nieuwe en zeer muzikale aflevering van Chicks On Screen brengt reporter Cheyenne Huizer een bezoek aan zangeres Froukje Veenstra. Samen met producer Jens van der Meij duiken ze de studio van Codarts in.

Aflevering 10 – chicks onderzoeken de kracht van kunst

In deze aflevering van Chicks On Screen brengt reporter en tekenwonder Rosalie Brouwer een bezoek aan kunstenares Roxy Capriles in Kunstruimte Crooswijk. In vlogs doen Franklina Konu en Ashanti Dunand verslag vanuit de kunsthal.

Aflevering 11 – chicks duiken in de wereld van dragqueens

Kleurrijke outfits, grote pruiken en vooral lekker veel make-up! In deze nieuwe aflevering van Chicks On Screen stapt reporter Lorainne Berggraaf uit haar comfortzone en duikt zij in de wondere wereld van dragqueens: mannen die zich verkleden en gedragen als vrouwen.

Aflevering 12 – chicks onderzoeken een leven in een rolstoel

In 2017 maakte Rotterdam voor het eerst kennis met Kubra Murt. Zij was destijds de eerste rolstoelvlogger van Nederland. Met haar vlogs gaf ze een uniek inkijkje in haar leven en werd ze een inspiratiebron voor lotgenoten. Hoe gaat het nu met Kubra? In deze nieuwe aflevering brengt reporter Aida Sheikhi een bezoek aan haar.

Aflevering 13 – chicks verdiepen zich in body positivity

Ben jij vaak bezig met hoe jouw lichaam eruitziet? En bewerk jij weleens foto’s van jezelf voordat je die op social media post? Of accepteer jij jouw lichaam volledig zoals het is? In deze nieuwe aflevering van Chicks on Screen verdiept reporter Ashanti Dunand zich in body positivity. Dit doet zij samen met singer-songwriter Joan Franka.

Aflevering 14 – chicks onderzoeken polyamorie relaties

In deze aflevering bereidt reporter Suzanne samen met vriendinnen Elia en Mirjam een heerlijke lunch. Terwijl de drie dames aan het koken zijn, vertellen de twee vriendinnen openhartig over hun polyamoreuze relatie. Hoe is die relatie ontstaan? En hoe ga je om met jaloezie?

Aflevering 15 – chicks duiken in de wereld van activisme

Reporter Kamar bezocht de laatste panelavond van (A)WAKE. Deze avond stond in het teken van activisme in de huidige tijd waarin corona een grote rol speelt. Veel mensen hebben behoefte aan verandering, maar hoe zet je dat om in actie?

Aflevering 16 – chicks duiken in de spirituele wereld van het sjamanisme

Trek jij weleens tarotkaarten voordat je een belangrijk besluit neemt? Of maak je gebruik van edelstenen om jezelf te beschermen tegen negatieve energie? In deze nieuwe aflevering van Chicks On Screen doet reporter Elisa Castillo onderzoek naar spiritualiteit.

Aflevering 17 – chicks vragen Pim hoe hij de coronaperiode ervaart

In deze nieuwe aflevering van Chicks On Screen brengt reporter Cheyenne Huizer een bezoek aan Pim, een 20-jarige jongen met het downsyndroom. Op welke manier heeft de coronaperiode invloed op zijn dagelijkse routine?

Aflevering 18 – chicks onderzoeken het leven van een uit de kast gekomen predikant

Als jonge vrouw getrouwd zijn met een vrouw en predikant willen worden? Leonie van Staveren kiest een andere weg dan de gemiddelde 35-jarige. In deze nieuwe aflevering van Chicks On Screen woont reporter Lesley Simin een kerkdienst in de Bergsingelkerk bij en praat zij met Leonie over het geloof, de kerk en seksualiteit.

Aflevering 19 – chicks duiken in de wereld van cosplay

Creatieve kostuums en prachtige accessoires! In deze nieuwe aflevering van Chicks On Screen verdiept reporter Ilidia Medina zich in de wereld van cosplay. Zij spreekt af met de 19-jarige cosplayer Romy Brouwer. In 2018 bezocht Romy voor het eerst een comic con-event en maakte daar kennis met het concept cosplay. Sindsdien tovert Romy zich regelmatig om tot haar favoriete karakters uit games, boeken of series. Maar wat is cosplay nou precies? En wat is er zo leuk aan?

Hoogtepunten…

Sociale angst…

Vreedmgaan…

Cultural Appropriation…

Topsporter…

Menstruatie Cyclus…

Onzichtbare Eetstoornissen…

Verlies van een dierbare door moord…

Studentenverenigingen…

Veilig uitgaan…

Fast Fashion en Upcycling…

Humor…

Zelfliefde: helende massages en sisterhood circ…

Het recht op abortus & de band VULVA…

Natural Hair Journey & de weg naar zelfacceptat…

Didier (9) en Mara (9) zamelen geld in voor het…

Chicks Manar en Romaïssa onderzoeken menstruat…

Juul onderzoekt het schoonheidsideaal van manne…

Jolinda maakt slutshaming bespreekbaar en hoopt…

Strike a pose! Chick Jo-Ann onderzoekt de rijke…

Je innerlijke kracht voelen met een headwrap…

Jong en trans: hoe vind je jezelf?…

Chicks Muza en Amber onderzoeken wat ‘eeuwige…

Aflevering 7 – Chicks Tessa en Jo-Ann breken he…

Aflevering 6 – De Chicks duiken in de wereld va…

Aflevering 5 – Chicks ontmoeten banketbakker Mi…

Aflevering 4 – De chicks in gesprek met Kim Sas…

Aflevering 3 – Helft van Rotterdamse vrouwen he…

Aflevering 2 – De chicks slaan alarm en vragen …

Aflevering 1 – Chicks On Screen duikt in de Twe…

Aflevering 1 – chicks duiken in straatactivisme…

Aflevering 2 – chicks koken in het ziekenhuis…

Aflevering 3 – chicks spelen American Football…

Aflevering 4 – chicks bij een tatto-artist zond…

Aflevering 5 – chicks leren twerken…

Aflevering 6 – chicks nemen een kijkje in de we…

Aflevering 7 – chicks zoeken entertainment tijd…

Aflevering 8 – chicks gaan op vakantie in eigen…

Aflevering 9 – chicks duiken in studio met Frou…

Aflevering 10 – chicks onderzoeken de kracht va…

Aflevering 11 – chicks duiken in de wereld van …

Aflevering 12 – chicks onderzoeken een leven in…

Aflevering 13 – chicks verdiepen zich in body p…

Aflevering 14 – chicks onderzoeken polyamorie r…

Aflevering 15 – chicks duiken in de wereld van …

Aflevering 16 – chicks duiken in de spirituele …

Aflevering 17 – chicks vragen Pim hoe hij de co…

Aflevering 18 – chicks onderzoeken het leven va…

Aflevering 19 – chicks duiken in de wereld van …