Christelijke Arabische kerkdienst in Pendrecht

Een bijzondere kerkdienst in de rooms-katholieke parochiekerk Sint-Bavokerk. Eerste kerstdag opende de kerk haar deuren voor een dienst voor Arabische christenen. Hun kerstwens? Vrede op aarde, want ze  hebben vrienden en familie in landen waar er oorlog woedt.

Haitham Al-Ayoub is de organisator van de kerkdienst. Hij wil graag de jongere generatie de cultuur van hun vaderland meegeven. Niet iedereen die aanwezig is bij de dienst spreekt Arabisch. Daarom zijn er twee pastoors aanwezig. Eén die preekt in het Nederlands en de ander in het Nederlands.

Door de Arabische lente is de positie van de christenen sterk verslechterd in Arabische landen. Veel christenen zijn hiervoor op de vlucht geslagen. Haithams zoon heeft ook verschrikkelijke verhalen gehoord over hoe christenen worden behandeld: “Als je hoort dat die mensen onderdrukt worden en dat andere mensen aangespoord worden om hen te onderdrukken. Christenen hebben ook minder mogelijkheden in Arabische landen. Ze worden niet eerlijk behandeld. Wat er op dit moment gebeurt, dat ze worden vermoord, dat dat wordt verheerlijkt. Dat gaat te ver, maar ik wil natuurlijk niet alle Islamieten over één kam scheren.”

Voor Haitham is er dan ook een duidelijke kerstwens: “Ik wil vrede en peace voor iedereen en geen oorlog.” Voor zijn zoon geldt hetzelfde: “Voor mij allereerst dat mijn familie het goed doet, de wereld in vrede is en dat deze onzin ophoudt.”

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat