Circusstad Festival organiseert voorstelling voor baby’s

Het vijfdaagse Circusstad Festival was in Rotterdam met dit jaar een hele speciale voorstelling voor de allerjongsten. De voorstelling Be Kind is speciaal ontwikkeld voor baby’s: “De voorstelling bestaat uit drie lagen. Eén laag is voor de baby’s van 6 maanden oud en is zintuigelijk, de andere laag is interactief en gericht op baby’s van 18 maanden oud en de laatste laag is voor de ouders en gaat over het verbeeldingsvermogen”, aldus regisseur Emilie Weisse. De speciale circusvoorstelling voor baby’s was een primeur bij Circusstad Festival in Rotterdam. Circusstad Festival bood in de eerste week van mei, 5 dagen circus met acts voor iedereen, zelfs voor de allerkleinsten.

Circus primeur speciaal voor baby’s
In Be Kind de vloeiende voorstelling van geluid, kleur en beweging nemen twee circusartiesten het publiek mee op een zintuiglijke reis waarin de baby’s van heel dichtbij kennismaken met acrobatiek en jongleren.Emilie Weisse is door recent wetenschappelijk onderzoek naar het leervermogen van baby’s geïnspireerd om de voorstelling te maken. Het onderzoek stelt dat baby’s al veel sneller fysieke krachten, zoals met een balletje rollen of gooien, begrijpen dan eerder werd gedacht. “Juist het circus zit vol met dynamische beweging, daarom eigenlijk een perfect medium om ook baby’s mee te kunnen bereiken.”

Circus als onderzoek naar concentratie baby’s
Bij het maken van deze productie liet Emilie zich adviseren door hoogleraar cognitieve psychologie Sabine Hunnius van het Baby & Child Research Center te Nijmegen. Sabine Hunnius weet dat er veel interessante onderdelen in de voorstelling zitten voor baby’s zoals; de beweging van de acrobatiek, verrassingselementen, lichtjes en een de mogelijkheid om ook zelf dingen aan te raken. Toch was Sabine verrast over de aandachtsspanne die de voorstelling heeft weten te bereiken bij de baby’s: “De baby’s zijn tijdens de voorstelling bijna 30 minuten geconcentreerd, dat is wel heel bijzonder.” Emilie Weisse heeft met haar voorstelling dus de juiste prikkels gevonden om de concentratie van baby’s op te rekken.