Club Uppercut over fascinatie voor geweld: “Ik was vroeger juist doodsbang om te vechten”

Theatervoorstelling Club Uppercut gaat over de menselijke fascinatie voor geweld. Want hoewel de meeste mensen niet moeten denken aan een potje knokken, is geweld onlosmakelijk verbonden aan de mensheid.

“Ik was vroeger juist doodsbang om te vechten” zegt scriptschrijver en acteur Jeroen Rienks. “Als er in de kroeg gevochten werd, ging ik altijd weg.” Het idee voor de voorstelling kwam dan ook pas toen Jeroen zelf de boksring instapte. “Ik kwam erachter dat een bepaalde agressiviteit wel goed is, niet alleen om je staande te houden tijdens zo’n boksgevecht, maar ook als uitlaatklep.”

Romantiek
Om al dat geweld een beetje in perspectief te plaatsen, zochten Jeroen en collega actrice Afke Weltevrede contact met De Dutch Windmills. We gingen al eerder op bezoek bij deze boksers op leeftijd. Crooswijk is een echte bokswijk en ook Rotterdams Olympisch kampioen Bep van Klaveren komt uit deze wijk. “Zij leren ons over de “romantische” kant van geweld. Hoe het er vroeger aan toeging op straat in Crooswijk.” aldus Jeroen. “Als er onenigheid was kreeg je gewoon een klap voor je muil en dan was het klaar.”

Tegelijkertijd maken de oudere boksers zich ook zorgen over de huidige geweldscultuur en het constant online zetten van gewelddadige beelden door de jeugd. “Daar zijn wij ook absoluut niet voor, het kijken naar de “romantiek” van geweld is natuurlijk ook bedoeld met een knipoog.” Volgens Jeroen zag je de afgelopen periode duidelijk dat het niet hebben van een uitlaatklep kan leiden tot grote uitspattingen van geweld. “Of je het nou wil of niet, ieder mens heeft geweld in zich.” Dat wil niet zeggen dat de makers van deze voorstelling geweld goedpraten, het doel is juist om het in perspectief te plaatsen, bezoekers aan het denken te zetten en de dialoog aan te wakkeren.

De voorstelling Club Uppercut is nog tot 31 oktober te zien in de oude scheepswerf aan de Schiehaven 15.

In 2017 gingen we al eens langs bij De Dutch Windmills in Crooswijk