Club Vibes sluit na 25 jaar en komt nooit meer terug: ‘Tijd voor nieuwe energie’

Aan alle mooie dingen komt een eind. Helaas is dit voor het Rotterdamse uitgaans icoon Club Vibes nu ook definitief het geval. Vanaf deze week is de kleine club aan de Westersingel niet langer open voor het reguliere uitgaanspubliek. Ook het ‘Vibes’ logo is al van de luifel verwijderd. Vanaf 1 juli sluit Club Vibes definitief de deuren. Hiermee komt na 25 jaar een einde aan een Rotterdamse uitgaansera.

Club Vibes
In 1998 opende Club Vibes. De kleine club groeide uit tot een begrip vanwege het laagdrempelige karakter en de afwisselende muziek. Ook was deze centraal gelegen club een goede optie om later op de avond, na wat drankjes te hebben gedaan in cafés op de Witte de Withstraat of aan de Nieuwe Binnenweg, nog naartoe te gaan. Hier kon je tot het einde van de vroege ochtend nog lekker dansen. De club was overzichtelijk; je kwam binnen via één gang die direct uitkwam op de bar en dansvloer. Hierdoor hoefde je geen moment te verspillen om direct richting de bar of dansloer te gaan. Behalve als je in de rij moest staan bij de kleine garderobe.

De kracht van Club Vibes zat voor veel bezoekers in de solide formule; je wist altijd wat je kon verwachten. Eigenaar Sam Hoffstaetter onderstreept dit: ‘Club Vibes was laagdrempelig en iedereen was welkom. Er waren mensen die echt voor een avond uit langskwamen of mensen die om twee of drie uur pas binnen struikelden. Samen met de toegankelijke muziek zorgde Club Vibes dat er voor ieder wat wils was.’ Toch hangen er aan deze kleine, knusse club ook een aantal donkere herinneringen; in december 2018 vond een bijna fatale steekpartij plaats voor de deur. Dit had een grote impact op het imago van de club.

Geen afscheid
Na vijfentwintig jaar gaat met het sluiten van de deuren een Rotterdams uitgaans icoon verloren. Op de vraag of hiermee een stukje Rotterdamse geschiedenis wordt afgesloten, reageert Sam: ‘Ja, dat gebeurt automatisch als je een club sluit die vijfentwintig jaar bestaat. Het past goed in het plaatje van hoe het Rotterdamse uitgaansleven eraan toe is. En het past bij wat nodig is in Rotterdam; een nieuwe beweging, een nieuw geluid.’

Een groot afscheidsfeestje zit er niet meer in. Sam had het graag gerealiseerd voor de medewerkers en de bezoekers, maar helaas is dit vanwege de planning niet mogelijk.

Tot het verdriet van veel melancholische Rotterdammers kan ook Club Vibes nu worden toegevoegd aan de lijst met clubs in Rotterdam die voorgoed verleden tijd zijn.