Rotterdammers missen oude nachtclubs: “Ik zou zo graag nog een avondje Hollywood doen!”

Rotterdams nieuwste club The Grit opende vrijdag 3 februari voor het eerst haar deuren aan het Stadhuisplein. Deze opening was voor genodigden maar vanaf vrijdag 12 februari kan iedereen hierheen, tenminste vanaf 23 jaar. Wij vroegen ons af welke clubs iedereen van boven de 23 zich herinnert en waar zouden de Rotterdammers nog graag een avondje uitgaan? We vroegen het onze social kanalen en jullie reageerden massaal.

Gouden tijden
Het Rotterdamse uitgaansleven van de jaren ‘80 tot en met de ‘10 roept veel herinneringen op onder de clubbers die zich hierin konden onderdompelen. De dansende menigte kwam uit binnen en buitenland om lekker los te gaan in clubs als Now&Wow (op de Mullerpier), R&B cafe, Baja Beach Club, Cream, Hollywood, Bluetiek-in, Night town, Waterfront, Thalia en ga nog maar even door. Aan variatie in muziek en publiek was er geen gebrek. Totdat verschillende clubs door de jaren heen verdwenen. Deze week vroegen we jullie om ons mee terug te nemen in de tijd via instagram. Door de reacties die we kregen werd het ons direct duidelijk: de herinneringen worden collectief in leven gehouden.

De 30 plussers, die zich al deze plekken nog herinneren, werden niet vergeten binnen het uitgaansleven. Er werden vanaf 2019 steeds meer feesten georganiseerd waarbij je niet alleen kon dansen op je favoriete tunes maar ook lekker op tijd je bed in kroop tijdens microclubbing avonden.

Nieuw landschap
Waar de ene deur dicht valt, gaat er een andere deur weer open. En hoewel het nachtleven ups en downs kent, waren er toch weer een aantal feniksen uit het as van de jaren ‘10, herrezen. Dus ook na de bovengenoemde ‘gouden tijden’ zat het Rotterdamse nachtleven echt niet stil. Want: niet lullen maar poetsen. Met clubs als Perron, Poing, Bird, Annabel, Toffler, Munch en Superdisco blijft het landschap zich verder ontwikkelen. In Maart 2020 vroegen we daarom: Wat is volgens jou de mooiste club van Rotterdam?

Twee jaar lange kater
Helaas wisten we toen nog niet dat alle genoemde clubs kort hierna hun deuren moesten sluiten. De corona maatregelen was voor het Rotterdamse nachtleven een financiële strop. Nachtraad n8w8 luidde al vrij snel de noodklok op woensdag 14 oktober 2020. Ze organiseerden twee gesprekken vanuit Weelde met verschillende wetenschapper om aan te geven hoe belangrijk het nachtleven is voor de stad. De ernst van de situatie is duidelijk te halen uit deze oneliner: “Rotterdam dreigt haar ziel te verliezen. Het nachtleven hangt aan een zijden draadje. De nachtcultuur is in gevaar. Het is code rood.”

De daaropvolgende twee jaar zorgde voor veel onzekerheid en aanpassingsvermogen want hoewel verschillende andere werkvelden weer langzaam terug mochten naar heropenen, bleef het nachtleven hiervan uitgesloten. Daarom werd als landelijke protestactie ‘De nacht staat op’ georganiseerd. Tijdens de nacht van 12 februari 2022 opende landelijk verschillende clubs de deuren. Rotterdam er deze nacht ook direct een nieuwe club bij; Club BIT.

‘De nacht staat op’ was voor veel clubbers ook een eerste ervaring met uitgaan. Een grote groep Rotterdammers van net onder de 18 jaar waren mochten nog geen clubs bezoeken voor de coronamaatregelen begonnen.

Toekomstmuziek
Aanbeland in 2023 zien we dat het nachtleven zich langzaamaan hersteld. Stadhuisplein staat weer vol en heeft zelfs nieuw aanbod met de komst van The Grit. Het mooiste gele M restaurant van Europa staat weer als vanouds te dampen in de weekenden door de hongerige clubbers. De Rotterdamse uitgaansagenda is goed gevuld en bonkende beats vullen de, voorheen lege, zalen weer op.

Vertrouwde Vibes
En gelukkig is er, door alle bewogen jaren heen ook nog steeds een club waar hele generaties Rotterdammers komen/kwamen, gaan/gingen en altijd viben. (Minnie)Club Vibes is bijna Rotterdam club erfgoed te noemen.

Yup, this is how -the Rotterdams clubs- do it!