Nieuwe bewoners van de Wielewaal kwamen voor een onaangename verrassing te staan: er werd ze verteld dat ze tot drie parkeervergunning konden aanvragen, maar dat bleek helemaal niet zo te zijn. Er kwam een wijziging in het beleid, waardoor het nu de taak is aan de projectontwikkelaars om voldoende parkeerruimte te voorzien op eigen terrein. Maar daar is te weinig plek en op straat parkeren kost geld. Er kwamen raadsvragen na een item uitgezonden door OPEN Rotterdam. Het college nu met een oplossing.
De raadsvragen werden opgesteld na een aflevering van de serie Oploskoffie. Daarin vertellen bewoners dat hun aangevraagde vergunningen massaal werden geweigerd. Door de invoering van betaald parkeren binnen de ring, werd op straat parkeren heel duur. Zo zegt een bewoner: “De eerste auto op eigen terrein parkeren, daar kan ik inkomen. Maar geef gewoon voor de tweede auto een parkeervergunning uit op straat. Ik vind niet dat ik moet gaan werken om parkeergeld voor mijn auto te kunnen betalen.”
Het college geeft aan in het antwoord op de raadsvragen ‘geschrokken te zijn van de berichtgeving’. Ze hebben de situatie onderzocht en zijn tot een oplossing gekomen. Het college stelt: “Aangezien er in de Wielewaal, in tegenstelling tot elders in Rotterdam, sprake is van een erg lage parkeerdruk op straat, is besloten om een uitzondering te maken door middels de hardheidsclausule af te wijken van het parkeerbeleid en ieder adres binnen de betreffende omgevingsvergunningen in aanmerking laten komen voor één parkeervergunning.”
Bewoners niet tevreden
Maar zijn bewoners geholpen met één parkeervergunning? Bewoner Ellie Snoer betwijfelt of de bewoners geholpen zijn met ‘maar één vergunning’. “Ik heb er maar één nodig, dus ik heb er geen last van, maar hoe zit het met de oudere mensen die een AOW hebben en geen bezoek meer kunnen én willen ontvangen?”, reageert ze. “Niemand krijgt bezoek hier meer in de wijk. De gemeente maakt fouten en maakt grote blunders – zoals de drie beloofde vergunningen – en wij mogen vervolgen voor de kosten opdraaien. En aan ons is ook niets gevraagd. We zijn nergens bij betrokken. Waarom hebben we dan eigenlijk een overheid?”