Community Arts Festival 2020 afgelast vanwege Coronavirus

Het Rotterdams Wijktheater, de organisatie van het Community Arts Festival (ICAF) 2020 heeft vrijdag laten weten dat het festival niet doorgaat. Zij hebben hierbij het advies van de regering opgevolgd. Er mogen geen evenementen meer gehouden worden van meer dan honderd mensen. Dit om de spreiding van het Coronavirus te voorkomen.

De kunstenaars en betrokkenen zijn op de hoogte gebracht van het nieuws. Voor de bezoekers van het ICAF is het vervelend nieuws. Echter krijgen zij het geld terug. Voor de internationale kunstenaars en het ICAF is dit een ander verhaal. Zij hebben de vliegtickets al aangeschaft en de verblijven die betaald zijn, kunnen niet meer gewijzigd worden. “Wij proberen een creatieve oplossing te bedenken voor de lege kamers”, aldus Jasmina Ibrahimovic, directeur en programmeur. Wat dit betekent voor de samenwerkingen met fondsen en de gemeente Rotterdam is nog niet helemaal duidelijk.

Tevens laat zij weten dat ze uiterst hun best zullen doen om het festival een nieuwe draai te geven. De komende maanden focussen ze zich op online (en indien mogelijk livestream) versies van een aantal programmaonderdelen. Op deze manier wil de organisatie een virtueel podium bieden aan projecten voor de existentiële, politieke, ecologische en sociaal-culturele uitdagingen. Het plan om een online programma aan te bieden stond al op de planning volgens Jasmina. Nu wordt het eerder doorgezet en kunnen de bezoekers alsnog genieten van een aantal (online) voorstellingen.

De organisatie heeft twee jaar heel hard gewerkt aan het samenstellen van het festival wat nu niet meer doorgaat. Toch blijven ze positief. “Het festival is op papier al af, alle inspiratie was er al. Dat houdt ons op de been.” De vele reacties onder het bericht op Facebook maken duidelijk dat veel mensen zich betrokken voelen bij het evenement en achter de keuze van de organisatie staan.

ICAF is een festival van vijf dagen dat eens per drie jaar gehouden wordt in Rotterdam. Het festival trekt in totaal ongeveer 5000 mensen waaronder bezoekers, de community en de organisatie. Tijdens het festival staan er 42 onderdelen op het programma van artiesten uit 43 landen over de hele wereld. De artiesten krijgen tijdens het festival podium om een hun community art stuk tentoon te stellen. Dit zijn onder andere workshops, gesprekken, showcases, film screenings en theater- en dansvoorstellingen. Bezoekers kunnen deze voorstellingen bekijken op vier verschillende plekken, waaronder het Theater Islemunda en het Zuidplein Theater. Het doel van het festival is een positieve bijdrage te leveren aan de wereld in combinatie met kunst.

Het Rotterdams Wijktheater brengt het nieuws zelf op hun social media kanalen:

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat