Containerschepen meren voor het eerst aan in de binnenstad van Rotterdam

Van heinde en verre gekomen, stonden mensen in de Maritiemhaven het containerschip Alsace-Hollande op te wachten. In het laatste weekend van de zomervakantie meren twee grote containers aan in deze museumhaven van het Maritiem Museum. De kolossen zijn bijna 200 meter lang, ruim 10 meter breed en hebben ruimte voor maar liefst 350 containers.

Het is voor het eerst dat containerschepen in de binnenstad afmeren. Simpelweg omdat hier niet genoeg ruimte voor is. Het Maritiem Museum en de Danser Groep organiseren deze stops in de binnenstad, zodat het publiek kan zien hoe groot en indrukwekkend de binnenvaart is.

Voor het museum is het vooral belangrijk om het contrast tussen toen en nu te laten zien en hoe grootschalig en efficiënt het tegenwoordig gaat. Algemeen directeur Frits Loomeijer is er trots op hoe snel dat is gegaan. Loomeijer vaart zijn hele leven en fotografeert ook. Vandaag kan hij het dan ook niet laten om naast de fotograaf zelf ook foto’s te maken.

De kapitein vond het zelf ook wel spannend, omdat het “best wel krap was”. “Het is niet het alledaagse werk wat we doen, maar het maakt het weer even leuk”, aldus kapitein Huub de Rooij. Het zal waarschijnlijk weer een hele tijd duren voor we nog zo’n spektakel mogen meemaken in de binnenstad.