Corné uit Delfshaven maakt nog steeds chocola in de vorm van de blindengeleidehond Joska

Na de uitzending over Corné, Connie en haar geleidehond Joska, januari vorig jaar, zijn de chocolaatjes de hele wereld over gegaan. Corné kreeg bestellingen uit Indonesië, de Filipijnen en Canada. “Wat wat retweets wel niet kunnen doen.” Op Wereld Chocolade dag laat Corné weten nog steeds chocola te maken.

Het gaat goed met Corné, Connie en met Joska. De superhond, die inmiddels al 10 jaar is, tikt bijna de 700 nachten aan boord van de MS Rotterdam aan. “Dat gaan we vieren door weer met chocola in de weer te gaan.” De opbrengst gaat naar KNGF Geleidehonden, op deze manier wilt het koppel ook een steentje bijdragen.

Van pasgeboren pup naar officiële hulphond gaat namelijk niet één, twee, drie. Voordat de hond terecht komt bij KNGF Geleidehonden, verblijft het hondje eerst ruim een jaar bij een vrijwillig gastgezin. Daarna gaat de hond een ‘gewenningsperiode’ in. Tijdens het wennen wordt de hond uitvoerig bekeken: welke carrière zou voor hem of haar het meest geschikt zijn? Is dat blindengeleidehond, assistentiehond of misschien buddyhond? Dit bepaalt mede hoe lang de hond in opleiding is.

Met pensioen
Sinds eind augustus is Joska met pensioen. Oorspronkelijk had dit al twee jaar geleden moeten gebeuren, maar door de coronacrisis was dit niet haalbaar. Ze woont inmiddels als huishond bij Connie en Corné. Joska gaat regelmatig met haar baasjes mee op cruise en andere verre reizen. Zo zijn Connie en Corné samen met Joska, de hond met zeebenen afgereisd naar bestemmingen zoals Marokko, Israël en Sint-Petersburg.