Creatieve duizendpoot Rajiv Bhagwanbali ‘enorm verrast’ door nominatie

Rajiv Bhagwanbali is een van de Aziatisch-Nederlandse talenten die is genomineerd voor de Pan Asian Awards. Erkenning voor zijn harde werk, want Rajiv is programmeur, regisseur en art director. Reden genoeg voor organisatie Pan Asian Collective om hem in de schijnwerpers te zetten. “Wat tof dat ik op de radar sta als iemand die goed bezig is”, reageert Rajiv.

“De bruggen die ik constant probeer te bouwen tussen verschillende culturen”, geeft Rajiv als mogelijke verklaring voor zijn nominatie. De Award, waarvan dit de eerste editie is, is bedoeld voor Aziatisch-Nederlands talent dat lef en doorzettingsvermogen toont en hier iets mee bereikt. Vleiend voor Rajiv: “Het is leuk om neergezet te worden als iemand met een voorbeeldfunctie. Positieve rolmodellen zijn erg belangrijk. Dat iemand naar me kijkt en denkt: dat kan ik ook.” 

Juist daarom vindt Rajiv de awards een goed initiatief. “Het is belangrijk, niet per se voor de genomineerden, maar voor de gemeenschap die ze vertegenwoordigen. Het is een stukje trots dat we gezamenlijk hebben.” 

De ondernemer is geboren in Suriname, maar hij voelt ook zeker de roots van zijn Indiase voorouders. “Mensen feliciteren me, maar vragen ook: voel je je Aziatisch? Hele mooie vraag. En ja, absoluut! De feestdagen, religie, kleding, artistieke inspiratie: in alles voel ik me Aziatisch!”

Rajiv is een drukbezet man. Zo is hij bezig met voorbereidingen van het O. Festival, Zomercarnaval, de openingsshow van Poetry International Festival Rotterdam én Koningsdag. En dat moet hij combineren met het vaderschap. “24 uur in een dag is eigenlijk net te weinig”, lacht hij. Wat Rajiv met Koningsdag doet? “Ik organiseer een soort culturele carwash waar het koningshuis doorheen gaat lopen. Hier ontmoeten zij alle culturen van de stad. In principe is de show af en binnenkort gaan we repeteren.”

De Surinaams-Indiase Rotterdammer heeft negen concurrenten in de categorie Pan Asian Award. Ook wordt er een Innovasian Award voor vernieuwend talent uitgereikt, en tot slot een Rising Star Award voor opkomend talent. De winnaars worden bepaald door parlementariër Mei-Li Vos, meervoudig wereldkampioen schaatsen Kai Verbij en tech journalist Ilyaz Nasrullah. Op 9 mei worden de finalisten bekendgemaakt en op 26 mei worden de prijzen vergeven. 

Benieuwd naar de andere genomineerden? Check hier.