Crowdfunding is laatste hoop voor theatergroep De Klassieken: ‘Treurig gesteld met cultuursector’

‘Het voortbestaan van het gezelschap wordt bedreigd.’ Met deze woorden laat theatergroep De Klassieken weten dat het op financieel vlak niet goed gaat. Al meer dan tien jaar brengt deze groep theater naar de jeugd. De coronapandemie hakte er al aardig in en nu blijft een subsidie vanuit de culturele sector ook nog eens uit. Dat zou voor de theatergroep nog weleens het einde kunnen betekenen. 

De inzamelactie is opgezet om de voorstelling LOS! te kunnen maken. Dit is een ‘actuele en prikkelende’ toneelbewerking van de opera La Bohème, bedoeld voor iedereen vanaf 13 jaar. Hoewel de theatergroep bij verschillende subsidieaanvragen positief advies ontving, is subsidie uitgebleven. “Ons is geen geld toebedeeld, wegens het gebrek aan budget bij deze fondsen”, legt de groep uit. “Dit laat zien hoe treurig het met het Nederlandse cultuurlandschap gesteld is. Hoe weinig het de huidige politiek interesseert om de cultuur weer een boost te geven na de zware jaren.”

Gevolgen voor de jeugd
Extra zuur is dat de voorstelling LOS! al ‘behoorlijk vaak’ is verkocht, maar door gebrek aan financiële middelen dus niet gemaakt zou kunnen worden. “Onze stichting, zonder winstoogmerk, is zeer financieel ongezond uit de coronatijd gekomen. Dit omdat wij nauwelijks aanspraak maakten op steun en alles wat we kregen eerlijk hebben verdeeld onder de makers. Als die voorstelling niet gemaakt kan worden, kunnen we ruim 15.000 jongeren geen kennis laten maken met het theater.”

Crowdfunding 5 voor LOS! is het laatste redmiddel voor De Klassieken. Met deze actie kan je 5, 50, 500, 5.000 of zelfs 50.000 euro storten. “Zo hopen we een beroep op de maatschappij te doen, aangezien de overheid weinig tot niks overheeft voor de cultuur.” Als de actie op 15 augustus het doelbedrag van 40.000 euro niet heeft bereikt, wordt ieders gedoneerde geld teruggestort. Doneren kan hier

In de theatervoorstellingen worden maatschappelijke thema’s zoals messengeweld, eenzaamheid en woningnood behandeld. In november 2021 ging OPEN Rotterdam al eens langs bij een van deze voorstellingen in IJsselmonde.