Cultureel centrum Saõ Nicolau bestaat vandaag 42 jaar maar toekomst is nog steeds onzeker

Cultureel centrum Saõ Nicolau bestaat vandaag officieel 42 jaar. De vereniging aan de Admiraal de Ruyterweg is een belangrijke plek voor de Kaapverdiaanse gemeenschap in Rotterdam. Door de coronacrisis kwam de vereniging echter in de financiële problemen en een aantal weken geleden dreigde er zelfs een definitieve sluiting. Door een crowdfunding haalde het centrum meer dan 16.000 euro op, waarmee de grootste schuldeisers afgelost zijn. Toch is de toekomst van Cultureel centrum Saõ Nicolau nog onzeker. 

Alexander Soares Silva is voorzitter van de ledenraad van de club en komt er al jaren. Als kind leerde hij er gitaarspelen en verschillende Kaapverdiaanse gerechten maken, nu neemt hij zijn eigen zoontje mee. In de afgelopen 42 jaar organiseerde de vereniging veel uitjes voor en met haar leden, maar bovenal is het centrum een ontmoetingsplek voor verschillende generaties binnen de gemeenschap. Alexander is ontzettend blij met alle donaties die de afgelopen weken gedaan zijn en hiermee zijn de grootste schuldeisers afbetaald. Bij het opzetten van de crowfdunding hoopte Alexander echter om wat extra geld op te halen, om ook de locatie van de vereniging wat op te kunnen knappen. Dat streefbedrag is echter niet gehaald. Het grootste doel is nu om vooral nieuwe leden te werven, want zonder deze inkomsten komt het centrum weer in dezelfde problemen.

Op 26 september zal er een samenkomst zijn bij de vereniging, waarbij leden en donateurs bedankt worden voor hun bijdrage en inzicht krijgen in de gemaakte uitgaven. Het is ook een moment om iedereen nog eens aan te sporen, actief op zoek te gaan naar leden.