Cultuurhuis in Feijenoord moet multiculti bewoners, jong en oud, verbinden

Gebied Feijenoord is binnenkort een Cultuurhuis rijker! Een multi-culturele plek die kinderen, jongeren, ouderen en iedereen die wil meedoen met elkaar moet gaan verbinden. Onder meer kunstzinnige vorming, muzikale activiteiten en trainingen specifiek voor vrouwen staan op het programma.
Het Cultuurhuis is een initiatief van Anneke de Goede, van stichting Kunst=Zinnig. Samen met Edseline Jamanika en Margot Paak gaat ze aan de slag om jong en oud van verschillende achtergronden samen te brengen in Hillesluis en Bloemhof. “Uit de contextanalyse van de gemeente blijkt dat het armoedecijfer hoog is. Daarnaast leven de verschillende culturen op een eigen eilandje”, legt Anne uit. “Dit is slecht voor kinderen. Uit ervaring weten we dat de Nederlandse taal bij deze kinderen niet goed is.”

Het Cultuurhuis is echter niet alleen voor kinderen: “Er zijn veel eenzame ouderen”, vertelt Anneke. “We willen mensen van overleven, naar leven brengen. Dan gaan zij zich gelukkiger en prettiger voelen.” Het wordt een plek voor en door bewoners, waar een ieder een eigen training kan volgen en een netwerk kan opbouwen. Zo worden kinderen gekoppeld aan ouderen: “We laten de kinderen langs gaan bij ouderen, zodat ze hen kunnen interviewen”. Met de verzameling verhalen wordt uiteindelijk een theaterstuk geproduceerd.

In eerste instantie zou het Cultuurhuis een plek krijgen in een pand bij de Beijerlandselaan. Helaas gaat dit niet door, omdat de pand niet coronaproof te maken is. De organisatie was blij dat zij in ieder geval bij elkaar konden komen in restaurant Dolice, maar ook dit pand is door de aangescherpte coronamaatregelen tijdelijk gesloten. Ze zijn daarom nog hard op zoek naar een plek waar de activiteiten kunnen plaatsvinden. “Alle voorbereidingen gaan door. Meubilair hebben we, een keuken hebben we al. Nu alleen nog een locatie!”, aldus Anneke. Het is de bedoeling dat het Cultuurhuis in januari haar deuren opent.