Dag en nacht in touw om gladheid te voorkomen: dit wist je nog niet over de gladheidbestrijding in Rotterdam

In de afgelopen dagen heb je ze vast wel eens gezien – of heb je je afgevraagd of ze ook bij jou langs zouden komen: de strooiwagens van de gemeente Rotterdam. Zodra er een grote kans is op gladheid, is het team van de gladheidbestrijding letterlijk dag en nacht in touw om te zorgen dat de wegen en fietspaden in de stad begaanbaar blijven voor automobilisten en fietsers.

Ook in de komende dagen, met temperaturen rondom het vriespunt, is de kans groot dat je de strooiwagens aan zult treffen in de straten van Rotterdam. Maar achter deze strooiwagens schuilen een boel feitjes en weetjes die je waarschijnlijk nog niet wist.

Tienduizenden kilo’s
Ten eerste rijden de strooiwagens een vaste route. Ze strooien op de hoofdwegen van de stad en een bepaald aantal fietsroutes. Alleen dit jaar gingen de strooiwagens al 11 keer de straat op. Als er preventief gestrooid wordt, wordt er 64.000 kilo aan zout gebruikt. Als het sneeuwt of al glad is, wordt er 127.000 kilo zout gebruikt.

De gemeente heeft zo’n 3,5 miljoen kilo (!) aan zout op voorraad. Als er een extra strenge winter is, kan de gemeente extra zout inkopen. Er zijn 60 strooiwagens actief, die 60 rondes rijden. Het rijden van zo’n ronde duurt 3,5 uur.

In totaal wordt er op 1.600 kilometer aan wegen en fietspaden zout gestrooid. Op verschillende plekken in de stad zijn er meetpunten, die continu worden gecontroleerd. Deze meetpunten meten het vocht, de temperatuur en het eventuele restzout dat aanwezig is.

Afvalverwerking
De chauffeurs van de zoustrooiwagens zijn voornamelijk medewerkers van de gemeente zelf, die ‘normaal’ bij de afvalverwerking werken. Als er gestrooid wordt, kan het dus zijn dat de containers op straat later geleegd worden.

De gemeente bezit in totaal 60 strooiwagens: 22 vrachtwagens voor de wegen en 38 bakwagens voor de fietspaden. Daarnaast zijn er 22 sneeuwschuivers.

Als het glad is en er wordt niet gestrooid, dan kun je bij de gemeente een melding maken. Ook kun je op verschillende plekken in de stad zelf strooizout ophalen om je eigen stoep of straat te strooien.