Dag van de Verpleging: dit zijn de toppers uit Rotterdam

Het is vandaag Dag van de Verpleging. Een internationale dag waarop verpleegkundigen en verzorgenden in het zonnetje gezet worden. Deze dag valt elk jaar op 12 mei, wat de geboortedag is van Florence Nightingale die gezien wordt als de grondlegger van de moderne verpleegkunde. 

In de afgelopen jaren maakte wij reportages van en met verschillende verpleegkundige en verzorgende. Hier zetten wij hen nog even in het zonnetje:

Hoewel er veel goed gaat, kan er altijd wat verbeterd worden. Jan-Willem Hoogeweegen zet zich met Thuishulp Rotterdam in voor betere thuiszorg. Jan-Willems ouders hadden op latere leeftijd hulp nodig en hij merkte dat daar weinig flexibiliteit in was. Zorgmedewerkers konden alleen op afgesproken tijden. Als er op een bepaald moment extra zorg nodig was, was het lastig om iemand langs te laten komen.

 

Sinds een paar maanden staat het hospice IJsselpolder in Ommoord. Het hospice draait op vrijwilligers die de terminaal zieke mensen verzorgen. Voor de patiënten zijn ze onmisbaar. “Helpen met eten, uitleg geven bij de euthanasie, een luisterend oor zijn en soms is een hand vasthouden ook meer dan genoeg”, vertelt zorgvrijwilliger Olga. 

 

“Vandaag ga ik naar mevrouw Van den Boomen en mevrouw Van der Heijden”, vertelt Merel terwijl ze door haar wijk, Hillegersberg-Schiebroek, loopt. Ze is onderweg naar mevrouw Van den Boomen. Eenmaal aangekomen en een vrolijke ‘goedemorgen’ verder, vraagt ze aan haar: “Zullen we gaan douchen?” Mevrouw Van den Boomen kijkt in eerste instantie een beetje afkeurend, maar gaat toch mee. “Als je dan lekker voor je tv zit en er vliegt ineens zo’n vrolijk iemand binnen. Dan is dat wel lastig soms”, verklaart ze haar blik. “Maar het is een prima meid hoor. Met de nodige vriendelijke drang en overtuigingskracht krijgt zij toch altijd haar zin”, zegt ze ondubbelzinnig.

 

Lange wachtrijen en een onpersoonlijke behandeling is waar veel mensen tegenaan lopen als ze een zorgaanbieder kiezen. Dit probleem zagen Siham en Sannae ook. Met hun bedrijf Fairzorg proberen ze daar een oplossing voor te bieden.

De jonge zorgaanbieder staat voor een persoonlijke aanpak en luistert naar klanten. Zo staat respect voor geloof hoog in het vaandel. “Als mensen door hun geloofsovertuiging speciale wensen hebben, kunnen we dat regelen”, vertelt Sannae, één van de oprichters. Wil je bijvoorbeeld door je geloof niet worden verzorgd door een vrouw of juist man. Dan is dat geen probleem.