De Erasmus Universiteit en de Pauluskerk slaan de handen ineen. Door onderzoek te doen naar dak- en thuisloze mensen, hopen ze de groeiende dakloosheid te bestrijden. Hierbij verrichten zowel studenten als onderzoekers vrijwilligerswerk, waarmee ze meer hopen te leren over de leefomgeving van dakloze Rotterdammers.
De Pauluskerk zet zich al jaren in voor daklozen in de stad. Volgens Martijn van Leerdam, predikant-directeur van de opvang, is er te weinig kennis over deze groep mensen. En dus kunnen ze de hulp van de Universiteit goed gebruiken. “Bij de Erasmus Universiteit vinden we het belangrijk dat ons onderzoek een bijdrage levert aan de maatschappij”, deelt André Hendrikse, kwartiermaker bij de EUR en mede-initiator van de samenwerking. “Daarbij willen we ons ook richten op de meest kwetsbare mensen in de stad. Sommigen daarvan vinden we onder de mensen die elke dag in de Pauluskerk worden opgevangen.”
Het samenwerkingstraject is op 25 april officieel van start gegaan. Van Leerdam kijkt uit naar de uitkomsten. “Om mensen echt te kunnen helpen, moet je wel weten wat je doet. We willen onze bezoekers niet hospitaliseren, maar vooruit helpen. Daarnaast willen we op een effectieve manier invloed uitoefenen op de samenleving en de politiek. De Erasmus Universiteit heeft de expertise in huis om ons te helpen daarop te reflecteren.”
Inmiddels zijn er al twee onderzoeken bezig. Het eerste onderzoek richt zich op de dagelijkse leefomgeving van daklozen en de hindernissen die zij ervaren. De onderzoeker doet dit door zich te laten rondleiden door daklozen en met hen het gesprek aan te gaan. Het tweede onderzoek richt zich vooral op de stedelijke voorzieningen voor mensen zonder papieren, in een soortgelijke variant.
Hoe is het om als dakloze te leven? Hetgeen waar de Erasmus Universiteit zich nu op richt, deed OPEN Rotterdam eerder ook met Jan. Hij raakte plots dakloos, toen zijn leven een vervelende wending kreeg.