Dakloze kunstenaar verkoopt zijn werk over de hele wereld

Johnson Weree komt van oorsprong uit Liberia, maar hij moest zijn land ontvluchten. Al 12 jaar zit hij iedere dag uren in de bibliotheek kunst te maken. Niet zonder succes: zijn werk is van Amerika tot Frankrijk te zien geweest.

Johnson is een bekende verschijning in de Centrale Bibliotheek. Uren per dag zit hij op de vierde verdieping te werken: “Het is rustig hier en de mensen zijn aardig. Er zijn veel medewerkers. Bijna iedereen kent mij en ik ken iedereen”. Achter de tafel waar hij altijd zit te werken wordt zijn kunst nu ook tentoongesteld. Het werken in de bibliotheek is niet geheel gratis: “Ik ben hier 12 jaar. Weet je hoeveel ik betaal voor het toilet? Soms plas ik tien keer per dag. Dat is iedere keer €0,20. Over de jaren is dat al iets van €5000,-.

Hij zorgt niet alleen voor kleur in de bieb met zijn kunst, maar hij zorgt er ook voor dat het veilig blijft: “Ik zie hier dieven. Ik hou het in de gaten. Sommige mensen gebruiken drugs. De beveiliger denkt dat hij de beveiliger is, maar ik ben ook de beveiliger”.

Johnson moest zijn land ontvluchten vanwege de oorlog. Hij kwam met een grote groep vluchtelingen aan in Valencia. Door het boek van voetballer Ruud Gullit leerde hij Nederland kennen. Hij besloot om zich in Holland te vestigen, omdat Nederlanders goed Engels kunnen en het een voetballand is.

Johnson heeft op dit moment geen vaste woon- of verblijfplaats. Aangezien hij geen verblijfsvergunning heeft is het lastig voor hem om een huis te regelen: “Mijn droom voor de toekomst? Ik zoek een studio voor mezelf. Misschien kan ik samenwerken. Mensen kunnen ook van mij leren”.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat