Dakloze Miguel droomt van muziekcarrière: ‘Blijf optimistisch, het is niet voor altijd’

De Colombiaanse Miguel is dakloos geworden in Rotterdam. De eerste nacht op straat herinnert hij zich nog goed, een droog stukje grond bij de Blaak-bibliotheek was zijn eerste slaapplek. Wat toen een beangstigende ervaring was, is nu zijn alledaagse realiteit geworden. Hij heeft een vorm gevonden voor zijn dakloze bestaan en focust zich op zijn passie: gitaarspelen. Zijn muzikale talent kan hij kwijt in de band The Transformers.

“Ik heb verkeerde keuzes gemaakt: drugs, seks en veel feesten”, bekent Miguel. Maar nu is het genoeg. Hij is vastbesloten zijn leven te veranderen, niet alleen voor zichzelf, maar ook als een voorbeeld voor zijn jonge zoontje, die met zijn moeder in Spanje woont.

Dagelijks bezoekt Miguel de Pauluskerk, die voor hem niet alleen een plek is om warm en droog te zitten, maar ook zijn thuis, waar hij zijn vrienden ontmoet. “Mensen die op straat leven en het lijden kennen, zijn zichzelf al vaak tegengekomen. Ook leer je de waardevolle zaken in het leven begrijpen”, voegt hij toe.

Sinds Miguel vier was speelt hij gitaar, hij leerde het vak van zijn vader. Hij wil het liefst elke dag repeteren in studio’s, concerten bezoeken en zo veel mogelijk optreden. Zijn droom is werkelijkheid geworden sinds de oprichting van de band The Transformers, waarin hij wekelijks repeteert met bandleden, waaronder (ex-)daklozen en mensen met een psychische kwetsbaarheid. Bandleider Maite van Marel had als doel mensen via muziek samen te brengen en een gevoel van verbondenheid te creëren. “Want iedereen wil ergens bij horen.”

De band werkt samen met zowel professionele musici als autodidactische muzikanten. “Op het podium is er geen onderscheid; iedereen heeft zijn eigen muzikale fascinatie.”

Op zondag 3 december zet de band een optreden neer in Grounds. Ze presenteren een set van tien nummers, waaronder gloednieuwe composities. Het belooft een mooi en verbindend evenement te worden om samen de mijlpalen van dit jaar te vieren.

OPEN JE HART
Ieder jaar organiseert OPEN Rotterdam een kerstactie voor mensen die het minder goed hebben. En ook dit jaar is dat hard nodig! We zien steeds meer Rotterdammers in het straatbeeld die geen dak boven hun hoofd hebben en een koude winter tegemoet gaan. Met de kerstactie OPEN JE HART geven we de daklozen een gezicht, delen we hun verhalen en organiseren we een inzamelactie voor het goede doel. De actie loopt tot 20 december. Meer informatie over OPEN je Hart vind je hier.