Rotterdamse danshelden winnen belangrijke prijzen

Tijdens de uitreiking van de belangrijkste prijzen in de danswereld, de Zwanen, zijn twee Rotterdamse makers in de prijzen gevallen. Dalton Jansen won de Jonge Zwaan in de categorie Jeugddansproductie, voor Birds en Lloyd Marengo won de prestigieuze Gouden Zwaan.

Erkenning
“Ik hoorde het ongeveer een maand geleden dat dit misschien zou gebeuren, maar zoals mijn oma ooit zei, de rekening maken, zorgt niet voor betaling, dus ik wachtte rustig af”, vertelt Marengo. De Gouden Zwaan is de belangrijkste prijs voor dansers/makers in Nederland. Hij wordt niet jaarlijks uitgereikt en je kunt je er niet voor nomineren. “Het is heel gek, het is een oeuvreprijs dus het zet je aan het denken. Je denkt aan waar je bent begonnen en waar je heen gaat, en dat doe je niet dagelijks. Als je eenmaal deze erkenning krijgt, is het duidelijk dat je al die tijd bent gezien.”

Divers
Dat Marengo is gezien is niet zo vreemd, sterker nog, het zou voor de danswereld best knap zijn om hem te hebben gemist in de afgelopen decennia. Hij was mede-oprichter van het Hiphophuis, danste voor Scapino Ballet en Conny Janssen danst en heeft inmiddels zijn eigen dansgezelschap Lloyd Company. In zijn meest recente productie, Sribi Switi, nemen twee hiphop dansers en een beatboxer de (jonge) bezoekers mee in naar het land van verbeelding. De voorstelling is 16 oktober te zien in Theater Rotterdam.

Jeugdzorg
Dalton Jansen won de allereerste Jonge Zwaan voor zijn autobiografische voorstelling Birds. De productie gaat over jongeren die te maken hebben met jeugdzorg, waar Dalton zelf vijftien jaar in zat. “Ik weet hoe eenzaam het kan zijn. Voor deze productie heb ik veel van deze jongeren geïnterviewd. Een acteur vertolkt hun teksten. De dansers vertegenwoordigen vogels, vogels die vrij willen zijn, maar worden beperkt. Deze vogels veranderen soms in begeleiders of een moeder”, vertelt Jansen. Birds is het eerste deel van een drieluik dat gaat over de jeugdzorg. “Dit eerste deel wordt verteld vanuit de jongere, deel twee gaat over de moeder, wat doet het met haar, wanneer haar zoon uit huis wordt geplaatst? En in het derde deel komen moeder en kind bij elkaar.” Hij droeg de prijs op aan alle jongeren die op dit moment te maken hebben met jeugdzorg. Het is de tweede prijs die Jansen krijgt voor deze indrukwekkende voorstelling. Eerder ontving hij de Zilveren Krekel, de prijs voor de meest indrukwekkende producties en prestaties in het jeugdtheater. Inmiddels is de Rotterdammer een bekende winnaar voor de Dansdagen, want ook in 2021 viel Dalton in de prijzen. Hij won toen de innovatieprijs.

Breakin’

Lloyd maakte voor OPEN Rotterdam de serie Breakin’ waarin werd teruggeblikt op de afgelopen vier decennia breakdance in onze stad. In vier afleveringen ging hij samen met Maikel Walker in gesprek met pioniers uit de scene. In de eerste aflevering stonden twee helden uit de jaren tachtig centraal, Paolo Nunes en Hakan Aslan. Wil je de hele serie bekijken? Klik dan hier.