Dames van breiclub in Pernis breien visserstrui ter ere van 150 jaar Nieuwe Waterweg

Een groepje dames in Pernis is druk bezig met het breien van een speciale visserstrui. Ze volgen daarbij een patroon dat al jaren oud is en zelfs in Ierland berucht is vanwege de moeilijkheidsgraad. De trui die vroeger gedragen werd door vissers uit Pernis wordt nu weer gebreid om te vieren dat de Nieuwe Waterweg komend jaar 150 jaar bestaat.

Het Scheur (rivier) is sinds 1872 verbonden met de Noordzee door de Nieuwe Waterweg. Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat passeren grote en kleine schepen van allerlei pluimage, op weg naar verre oorden of de haven van Rotterdam en dat al tientallen jaren. Volgend jaar, in 2022, bestaat de Nieuwe Waterweg dus 150 jaar. Dat wordt op verschillende plekken gevierd. Waaronder in Pernis, het vissersdorp van Rotterdam.

In het Rehoboth-gebouw in Pernis komen een aantal dames al enkele jaren samen om wekelijks te breien. Het comité dat de jubileumviering van de Waterweg organiseert heeft de breiclub gevraagd de beruchte Pernisser visserstrui nieuw leven inblazen. Dat wilden ze wel en inmiddels zijn ze er druk mee. Een van de truien is bestemd voor Aboutaleb.