Dance Parade wint award ‘Beste Festival Aller Tijden’

En de award gaat naar: De Dance Parade. Op het SS Rotterdam is op zondagmiddag de award voor beste Rotterdamse festival uitgereikt. Het muziekevenement dat tussen 1997 en 2009 in de havenstad georganiseerd werd mag zich nu officieel ‘Beste Rotterdamse Festival Aller Tijden’ noemen. Tijdens de feestelijke bijeenkomst werden ook De Cultuurpenning en De Doro Siepelprijs uitgereikt. Ook werd door Museum Rotterdam een festival benoemd tot ‘Echt Rotterdams Erfgoed.

Met een paar honderd bezoekers zat het theater van het 60-jarige stoomschip goed vol. In het kader van het jubileum van Rotterdam Festivals, was de aftrap van het nieuwe culturele seizoen dit jaar extra bijzonder. Er werden er in totaal 4 prijzen uitgegeven.  

Beste Festival Aller Tijden
In deze 25 jaar zijn er heel wat festivals voorbij gekomen. Slechts 1 kwam er bij uitstek bovenuit bij de stemmen, namelijk: ‘De Dance Parade’. “De uitslag laat zien hoe de Dance Parade nog steeds leeft in het hart van heel veel Rotterdammers en daarmee hoe belangrijk het was. Dat een festival dat al 9 jaar niet meer gehouden is nog zo’n grote plek bij de Rotterdammers inneemt zegt alles over de impact van dit bijzondere evenement’, aldus Moerman. Wel wisten de mannen van de organisatie te melden dat het niet eerder dan 2022 zal zijn voordat er een nieuwe editie plaatsvindt.

De Doro Siepelprijs is voor iemand die zich inzet om nieuw publiek te trekken voor culturele activiteiten. Deze prijs, inclusief de 10.000 euro, ging naar Zoë Cochia. De jury meldde: “NIFFO heeft zich ontwikkeld tot een centraal ontmoetingspunt in de wijk. Zoë Cochia wordt door de jury gezien als de moeder van de Afrikaanderwijk, een ‘one (wo-)man army’ in het bij elkaar brengen van kunst, talent en wijkbewoners.” Deze prijs, net als de Cultuurpenning, werd door Said Kasmi overhandigd.

‘Crazy Sexy Cool’ kwam als winnaar uit de bus in de categorie nog bestaande festivals en werd hiervoor door Museum Rotterdam benoemd tot ‘Echt Rotterdams Erfgoed’. Ook wordt het festival opgenomen in de actieve collectie van het museum.

Dit jaar ging de Cultuurpenning naar Johan Moerman, de directeur van ‘Rotterdam Festivals’, dat dit jaar haar vijfentwintigste verjaardag viert. Niet gek, gezien zijn verdiensten al deze jaren voor Rotterdam. “Hij is van grote betekenis voor de sector als geheel. Hij ontvangt de penning voor de bijdrage die hij al vele jaren nationaal en internationaal levert aan de uitstraling en positie van Rotterdam als festivalstad,” vertelt de commissie over Moerman.

Het evenement was via livestream te volgen op OPEN Rotterdam. Kijk nu terug:

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter