Dansend van de Laurenskerk abseilen: ‘Ik check alles altijd drie keer’

Bij de Laurenskerk was een bijzondere dansvoorstelling te bewonderen in het weekend van 18 tot 19 maart. Danseressen Natasja en Suzanne abseilen in hun voorstelling Dans naar de Hemel van de kerk af voor de ogen van het publiek. “Het is wel even spannend als je net begint.”

“Ik check altijd alles drie keer”, vertelt rigger Tim Halussy, die verantwoordelijk is voor de touwen. Hij zorgt ervoor dat de dansers vastzitten en veilig naar beneden kunnen. “Voor mijn eigen verantwoordelijkheidsgevoel, maar zeker voor hun veiligheid. “Maar inmiddels doe ik het al zo lang, het gaat bijna automatisch.”

Veiligheid
Voordat een optreden van Dans aan de Hemel uitgevoerd kan worden, wordt de veiligheid eerst gecontroleerd. “We gaan altijd met de organisatie naar de locaties toe, om te kijken of het mogelijk is”, legt danser Suzanne de Bekker uit. ”Er zijn dus ook wel een aantal kerken afgevallen.” Natasja Bode vult haar aan: “Het is altijd spannend, maar veiligheid staat altijd voorop.”

Orgel
Componisten Janne Kosmos en Silva Westera zijn verantwoordelijk voor de muziek en gebruiken daarvoor het kerkorgel en een elektronisch orgel. “Het is heel bijzonder om de elektronische muziek te combineren met het orgel, want dat is eigenlijk een soort grote, ouderwetse synthesizer”, Janne komt zelf ook uit Rotterdam. “De stad is een inspiratie voor mij; ik gebruik bijvoorbeeld veel scheepshoorns.”

Organisatie
Dans naar de Hemel is een initiatief van Ropes Aligned, BOEi en de Vriendenloterij. De Erfgoedparade organiseert de optredens en kiest de locaties uit. Naast Natasja en Suzanne maken ook freerunners Vincent van den Burg en Leon Leter deel uit van de voorstelling.