De Balkonscène podcast; in gesprek vanaf het balkon

Bart Cosijn gaat tijdens de coronacrisis in gesprek met Rotterdammers via de podcast De Balkonscène. Met zijn buurman Davidson Rodrigues en Céline Heijerman komt hij virtueel bij mensen thuis.

Hoe ziet je huis er na drie weken quarantaine uit? Wat is er veranderd? Hoe is je dagritme? Deze onderwerpen bespreken de drie Rotterdammers vanaf hun eigen balkon. “Het gaat echt om het nu”, aldus Cosijn, die werkt als freelance gespreksleider. Gewoonlijk leidt hij debatten, dialogen, rondetafelgesprekken, strategiebijeenkomsten en (werk)conferenties. “Al mijn opdrachten zijn gecanceld, De Balkonscène is nu een fijne vervanging.” In de podcast worden alledaagse onderwerpen en dilemma’s aangehaald.

Cosijns buurman Davidson Rodrigues is videomaker en Celine Heijerman is activiteitenbegeleider bij een verzorgingstehuis en lerares Nederlands. De drie liepen al een tijdje met het idee van een podcast rond. “Dit is hét moment om iets te maken”, zegt Cosijn.

Iedereen zit thuis in quarantaine daarom worden de gesprekken telefonisch opgenomen op het balkon. “Dit is de plek waar nu de sociale gesprekken worden gevoerd en waar mensen toch het gevoel hebben dat ze buiten zijn,” zegt Cosijn.

De gesprekken zijn volgens Cosijn een aanleiding om dichterbij elkaar te komen en om erachter te komen hoe we nu in het leven staan. “Er is nu zoveel gaande online, maar het gewone gesprek blijft heel belangrijk.”

In twee weken werkte het drietal het plan voor een podcast uit, de technische kennis van Rodrigues komt goed van pas, net als de ervaring van Heijerman en Cosijn. “Met z’n drieën wilden we eerst zorgen voor een goede basis, met de juiste vragen.” De drie maakten een lijst met thema’s. Via Soundcloud kun je in de toekomst naar meer gesprekken luisteren. “We willen de podcast technisch verbeteren, zodat we makkelijker een nieuwe aflevering kunnen maken.”

Wil jij zelf een balkon gesprek voeren? Meld je dan hier aan.

Luister hier de eerste Balkonscène.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat