De hele maatschappij draait op vrijwilligers

Hoekenees Loet Speksnijder heeft de Erasmusspeld gekregen voor zijn inzet bij de EHBO-vereniging Hoek van Holland. De Erasmusspeld eert Rotterdammers zich als vrijwilliger langdurig inzetten voor de Rotterdamse samenleving. In 2013 kreeg Loet al een koninklijke onderscheiding voor zijn bijzondere verdiensten voor de samenleving (Lid in de Orde van Oranje-Nassau).

Speksnijder heeft zich vijftig jaar lang ingezet voor het welzijn van zijn medemens. Vanaf 1969 is hij actief geweest bij de EHBO om mensen in nood te helpen en nieuwe vrijwilligers op te leiden. Namens de Reddingsbrigade was hij veertig jaar lang medisch opstapper van de KNRM-Reddingboot Hoek van Holland. Daarnaast was hij de drijvende kracht van Rode Kruis-afdeling Nieuwe Waterweg Noord.

Loet was naar eigen zeggen volkomen verrast. “Ik had natuurlijk al dat lintje gekregen en dan denk je klaar te zijn, maar ik heb de afgelopen jaren zo veel gedaan. 45 jaar Rode Kruis en 50 jaar EHBO, de mensen in mijn omgeving vonden dat er nog wel wat bij kon en dat vind ik hartstikke leuk dat ze dat doen.’’

In 1992 was Loet voor het Rode Kruis in oorlogsgebied in Joegoslavië in Zagreb. ‘’Dat was heel verschrikkelijk wat er daar gebeurd is. Daar heb ik jaren niet over kunnen praten. En daar wil ik nog steeds niet over vertellen’’. Mooie herinneringen heeft Loet onder andere aan de 15 jaar dat hij voor het Rode Kruis bij de Marathon van Rotterdam werkte. “, Maar het mooiste is dat ik hier de SIGMA heb opgezet (de Snel Inzetbare Groep ter Medische Assistentie)”.

Loet was verantwoordelijk voor de start van het SIGMA-team Waterweg Noord. Rotterdam was daarmee de eerste veiligheidsregio in Nederland met een goed getraind SIGMA-team. “Je ziet mogelijkheden om je in te zetten voor de mensheid en dan ga je dat doen. De hele maatschappij draait op vrijwilligers”, aldus Speksnijder. Een SIGMA-team wordt ingezet bij een ongeval of ramp met groot aantal slachtoffers en kan binnen een half uur al op locatie zijn. De SIGMA-teams zijn in 2016 vervangen door de Rode Kruis Noodhulpteams.

Loet is inmiddels gepensioneerd. Naast al het vrijwilligerswerk werkte hij ook ook nog gewoon 5 dagen in de week bij een bedrijf in het onderhoud van verwarming. “Zeker tijdens het opzetten van de SIGMA zag mijn vrouw me soms in geen weken, maar er was uiteindelijk toch wel begrip voor thuis. Je zet zoiets op en dan ben je er mee klaar, dan zie je dat het draait en dan ga je weer wat anders doen”.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat