De horror van Heijplaat: vliegenplaag teistert wijkbewoners

De bewoners van Heijplaat kijken niet zo uit naar de zomer als de rest van Rotterdam. Sinds vijf jaar kampen zij jaarlijks met een vliegenplaag. De milieudienst en het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen doen onderzoek naar de oorzaak.

Volgens bewoner Rinus Groen kan de plaag maar één oorzaak hebben: de afvalverwerking van Suez. “Ik woon hier al drieënveertig jaar en ik heb nooit ergens last van gehad. Tot het bedrijf begon met het verwerken van PMD-afval.” De afkorting PMD staat voor lege plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drinkpakken.

“We hebben geprobeerd om Suez een dwangsom op te leggen”, vertelt Jan van Nies van de Milieudienst. “Maar het is lastig om te bewijzen. Het heeft geen grens zoals bij geluidsoverlast.” Om de overlast te bewijzen is er in het voorjaar een nieuw onderzoek gestart. Op Heijplaat èn in de rest van Rotterdam zijn er tientallen vliegenvallen geplaatst. “Zo kunnen we vergelijken of er daadwerkelijk meer vliegen zijn dan in de rest van Rotterdam.”

De inwoners van de wijk hebben in ieder geval genoeg van alle vliegen en hopen dan ook dat Suez haar deuren moet sluiten. “Eén van de bewoners is recentelijk zelfs verhuisd, puur en alleen vanwege de vliegen. Suez heeft haar weggejaagd.”