De Houten Kop of het Gouverneblok: wie wordt de winnaar van de Rotterdam Architectuurprijs?

Het is weer mogelijk om te stemmen op de kanshebbers voor de Rotterdam Architectuurprijs 2023! In totaal zijn er 38 verschillende projecten ingezonden. De vakjury heeft hier een top 10 van gemaakt. Op die top 10 kan tot en met 24 april gestemd worden.

De Rotterdam Architectuurprijs bekroont jaarlijks de beste gebouwen van de stad met een prijs voor het team van ontwerper, opdrachtgever en bouwer. Deze onafhankelijke prijs voor de stad Rotterdam is een initiatief van de gemeente Rotterdam, georganiseerd door AIR, Architectuur Instituut Rotterdam. De Rotterdam Architectuurprijs wordt op woensdag 7 juni in het Timmerhuis uitgereikt.

Bekijk hieronder de tien kanshebbers:

Bijdrage aan de stad
De vakjury heeft bij het maken van de top tien in het bijzonder gelet op de bijdrage die de bouwwerken leveren aan de stad. Geven ze iets terug dat Rotterdam ondersteunt in haar ontwikkeling tot toegankelijke en inclusieve, gezonde en klimaatneutrale plek?

Er is dit jaar een grote variatie aan woonprojecten te zien onder de inzendingen. Van woonbuurten, woontorens, collectieve en private woonprojecten tot renovaties van bestaande woonwijken. Daarnaast zijn er ook veel bouwwerken met maatschappelijke functies ingezonden, zoals scholen, sportgebouwen en een park.

Iedereen kan online stemmen of, voor het eerst dit jaar, fysiek stemmen in de Centrale Bibliotheek en het Timmerhuis. De tien geselecteerde projecten zijn daar ook te bekijken in een tentoonstelling. Het project met de meeste stemmen ontvangt de publieksprijs. Ook de vakjury zal haar eigen winnaar kiezen.