De Inburgerking helpt statushouders met het vinden van een baan

In de 8-delige serie De Inburgerking zoekt presentator Jack Kerklaan alias De Inburgerking uit hoe hij statushouders aan een baan kan helpen. “Met zijn humor, bevlogenheid, maar zeker ook zijn eigenzinnigheid zorgt hij ervoor dat je elke aflevering zowel diepgang als een flinke dosis humor krijgt te zien”, aldus producent Maikel Coomans van Het Regiehuis.

Elke aflevering leren we een statushouder kennen die op zoek is naar werk, net werk heeft gevonden, of eigen bedrijf opstart. De Inburgerking probeert deze mensen verder te helpen of zoekt juist uit wat de succesformule is om aan een baan te komen als statushouder of een eigen bedrijf te beginnen.

De Inburgerking, alias Jack Kerklaan zorgt ook voor de broodnodige humor. Elke aflevering bespreekt Jack de serieuze kant van de zaak: “waarom ben je gevlucht? Hoe nu verder?” Daarnaast probeert Jack op zijn eigenwijze manier ook de mensen te helpen, maar het helpt ook de serie luchtig te houden. “Jack is best klunzig en onhandig. De opnames waren veelal dan ook hilarisch. Bij een weddingplanner probeert hij te helpen met een bruidstaart, die eindigt op de grond”, aldus producent Coomans.  Ondanks deze ‘mislukkingen’ van Jack helpt hij iedereen verder op weg.

De serie heeft als doel kijkers te laten inzien hoe lastig het is om als statushouder aan een baan te komen. “Het is een strijd tegen de vooroordelen, deze mensen willen echt keihard werken, maar het wordt ze soms zo lastig gemaakt”, zegt presentator Jack Kerklaan. Daarnaast laat de serie ondernemers inzien dat het aannemen van statushouders wel degelijk voordelen heeft. “Ik hoop ook dat statushouders deze afleveringen zullen zien en zullen inzien dat ze zeker gewenst zijn hier in Nederland en hoe ze een bestaan kunnen creëren hier in Nederland”, aldus Jack

De Inburgerking is vanaf 27 februari elke woensdag vanaf 18.15 te zien op OPEN Rotterdam. Dit programma wordt elk uur herhaald.

Aflevering 8 
In deze laatste aflevering van seizoen 1 van De Inburgerking worden alle statushouders die hebben meegedaan aan het programma uitgenodigd voor een feestje.

Tijdens de serie zijn verschillende instellingen voorbij gekomen die statushouders helpen aan een baan. Wethouder Wijbenga van de gemeente Rotterdam is nieuwsgierig geworden wat de Inburgerking allemaal heeft gedaan en wil meer weten over de initiatieven en komt ook kijken op het feestje..

Aflevering 7
Gassan Moussa vluchtte voor de oorlog uit Syrie naar uiteindelijk Libië. Hij bouwde daar een eigen bedrijf op, een nieuw leven. Toch moest hij daar ook weer vluchten.

Hij ging met een boot de zee op met nog 150 anderen in een zeer krap bootje. De diesel raakte op en de kans op overleving was klein. Door een redding van de Italiaanse Kustwacht heeft hij het overleefd.

Nu in Nederland blijft hij volhouden. De inburgering probeert hem aan een vast contract te helpen. Gaat dat lukken?

 
Aflevering 6
Zidan was een huisvrouw in Eritrea met een normaal leven, totdat ze moest vluchten voor haar leven. Ze verloor alles en beland uiteindelijk eenzaam in Nederland. Zidan is echter totaal niet blijven hangen in haar verdriet.

Zo wil ze graag andere mensen helpen, het liefst oude mensen en wil dan ook in de zorg gaan werken. Maar lukt dat zomaar als statushouder?

De Inburgerking probeert haar te helpen..

Aflevering 5
Foad was een opkomende producer/regisseur in Afghanistan, maar moest op de vlucht.

De documentaires die hij daar maakte, zorgde ervoor dat hij moest vrezen voor zijn leven. Als je de Nederlandse taal niet machtig bent, hoe kom je dan in deze creatieve sector aan een baan.

De Inburgerking zocht het uit..

Aflevering 4
Je bent al jaren geleden gevlucht naar Nederland. Je man gaat werken en jij blijft thuis en leert daardoor amper de taal.

Statushouders Liliane Kina en Bebe Masita zijn het thuis zitten spuugzat. Ze melden zich aan bij de Krachtvrouwen in het Oude Westen.

En als dan de Inburgerking zich ermee bemoeit blijkt dat er misschien zelfs een baan in zicht komt…

Aflevering 3
Vluchten uit je land, omdat je niet zeker bent van je leven, ook in Nederland. Het overkomt Sumuy uit Eritrea.

Hier in Nederland is hij getraumatiseerd. Je beheert de taal niet, was boer in je eigen land. Hoe bouw je hier opnieuw een leven op? Hoe kom je aan een baan? De Inburgerking helpt en zoekt het uit!

Aflevering 2 
Stel je voor dat je altijd al een droom had om een eigen bedrijf te beginnen? Je bent een Armeense vrouw, wordt onderdrukt en vlucht uiteindelijk voor je levensgeluk.

Volledig in armoede beland je in Nederland. Via een minikrediet krijgt Melanya de mogelijkheid om een taartwinkel te beginnen. Wordt het succesvol? En hoe kreeg ze als statushouder dit krediet?

Aflevering 1
Hurury is drie jaar geleden gevlucht uit Eritrea. Op de vlucht door de woestijn, in een bootje naar Europa en uiteindelijk in Nederland beland.

In Rotterdam heeft Huruy heeft zijn plek in de Rotterdamse maatschappij gevonden door ondersteuning van SamenDoorSamen van Stichting Hoedje van Papier. SamenDoorSamen is een programma dat zich richt op de begeleiding van Rotterdamse statushouders naar een verbeterde zelfredzaamheid en participatie in de stad. Elke deelnemer die zich aanmeldt, krijgt een individueel intakegesprek, waarbij een route wordt uitgestippeld om hem of haar zo goed mogelijk op weg te helpen in Rotterdam.

Zo kwam Huruy samen met de Inburgerking terecht bij de Beroepentuin, een plek waar hij kan snuffelen aan 16 verschillende beroepen.

De Inburgerking stelt hem voor aan een Schiedamse zonnepaneelbedrijf. En krijgt hij een contract?!

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter