De uitslagen van Prinsjesdag zijn binnen: waar wordt op bezuinigd en waar wat in geïnvesteerd? Het nieuwe kabinet heeft een aantal grootse plannen die veel moeten gaan veranderen. OPEN Rotterdam maakte een overzicht met onderwerpen die voor Rotterdammers belangrijk zijn
Prinsjesdag is elke derde dinsdag van september. Het wordt geopend door de koning die in de gouden koets naar de koninklijke schouwburg in Den Haag rijdt en daar de troonrede voorleest. De Minister van Financiën biedt de miljoenennota en de rijksbegroting aan de Tweede Kamer aan. Hierin staat wat er dit jaar moet gaan gebeuren met het belastinggeld en welke belastingen er geïnd moeten worden.
Bezuinigingen op openbaar vervoer in de grote steden 110 miljoen euro minder
Bedrijven als de RET en de NS hebben het al lastig door financiële problemen, maar in 2025 zullen ze het nog moeilijker gaan krijgen. Ze krijgen 110 miljoen euro minder met als gevolg dat de prijzen van kaartjes gaan stijgen en er minder voertuigen ingezet zullen worden. Eerder maakte wij al een OPEN Vraag over de prijzen in het openbaar vervoer:
Aangekondigde bezuiniging kabinet zet bereikbaarheid @Metropoolregio en @Vervoerregio onder druk #methetov https://t.co/s0vRvhTgTD
— MRDH (@Metropoolregio) September 17, 2024
Strenger asielbeleid
De koning sprak er al over in de troonrede, maar het asielbeleid wordt een stuk strenger. Dit omdat de asielopvang overvol zit en de kosten te hoog zijn. Het kabinet heeft zelfs aangekondigd dat het strengste asielregime ooit eraan komt. Zo wordt gezinshereniging veel strenger en zal er meer worden geïnvesteerd in grenscontrole. Het hele asielsysteem in Nederland zal worden hervormd. Eerder maakte wij een explainer over het asielbeleid in Rotterdam:
Iedereen gaat qua koopkracht vooruit
De gemiddelde Nederlander heeft volgend jaar 0,7% meer te besteden. Mensen met een uitkering gaan er ook weer iets op vooruit, zo’n 0,9%. De lagere middeninkomens gaan er met 1,1%het meest op vooruit.
Het kabinet gaat meer maatregelen nemen om mensen met lagere inkomens te steunen. Zo wordt de huurtoeslag verhoogd en ook het kindgebonden budget gaat omhoog. Verder zal iedereen profiteren van het verlagen van de energiebelasting, die 29 euro goedkoper wordt. Ook wordt de accijnsverlaging op benzine verlengd met een jaar en er zal ook geen correctie op komen, dit betekent dat deze niet omhoog gaan. Eerder vroegen we de Rotterdammer op straat hoe hun met de inflatie omgaan:
Zorgpremie stijgt, zorgtoeslag neemt toe
In de miljoenennota van Prinsjesdag staat dat de zorgpremie volgend jaar gemiddeld met 6 euro omhoog gaat, naar 156 euro per maand. Om dit te compenseren, stijgt de zorgtoeslag met 6,50 euro per maand. Het eigen risico blijft in 2025 op 385 euro. Voor de geestelijke gezondheidszorg komt er jaarlijks 30 miljoen euro extra bij om wachtlijsten te verkorten. Bezuinigingen op de ouderenzorg worden uitgesteld tot 2025, maar blijven een punt van aandacht voor de toekomst.
BTW-tarief stijgt van 9 naar 21 procent
Het kabinet blijft vastbesloten om het btw-tarief voor cultuur, boeken, sportwedstrijden, festivals en sportscholen te verhogen van 9 naar 21 procent. Ze zien geen mogelijkheid om het plan te laten vallen, omdat de 2,2 miljard euro die het oplevert hard nodig is. Hierdoor blijven deze verhoogde btw-tarieven voorlopig bestaan. Eerder schreven we een artikel over een eerdere btw verhoging.
Gekleed in een bijzonder danskostuum uit een voorstelling van Scapino Ballet Rotterdam wil Senator Fatimazhra Belhirch vandaag op Prinsjesdag stelling nemen tegen de voorgenomen bezuinigingen op cultuur.
Lees haar statement op https://t.co/zFZ6jwK6FZ pic.twitter.com/xogqHK2L9f
— Scapino Ballet Rotterdam (@ScapinoBallet) September 17, 2024