De Nederlandse belastingsystemen tijdens de koloniale bezetting

In de koloniale geschiedenis betaalden de overzeese gebieden een grote prijs. De Nederlanders legden beslag op de grondgebieden, rijkdommen en de mensenrechten van de bewoners van onder andere Nederlands Indië, Suriname en het Caribisch gebied. Daarnaast werden er ook hele belastingsystemen opgezet die de Nederlandse geldkist vulden. Vanaf 22 April kun je alles leren over deze systemen in de voorstelling ‘Belast Koloniaal Verleden’ in het Belasting en Douane museum aan de parklaan.

Verschillende aspecten van de koloniale overheersing, in zowel Nederlands-Indië, Suriname en het Caraïbisch gebied, worden in deze tentoonstelling belicht. Door middel van schilderijen, foto’s, tekeningen, historische documenten, producten en gebruiksvoorwerpen van de plantages worden de verhalen verteld. In Nederlands-Indië werd bijvoorbeeld een beroep gedaan op de Indonesische elite om mensen te stimuleren om als belastingambtenaar te gaan werken. Zo ontstond het bestuurlijk apparaat dat ervoor zorgde dat de Nederlandse overheid bleef profiteren van de handel en expansie in de kolonie. Het houten beeld, dat terug te zien is op de posters van de tentoonstelling, verwijst naar een belastingambtenaar uit Nederlands-Indië.

“Deze tentoonstelling zal bijdragen aan de maatschappelijke discussie over ons belast verleden’, zegt Carlos Gonçalves, voorzitter Rotterdamse Raad voor Kunst & Cultuur, tijdens de opening. “De excuses die burgemeester Aboutaleb heeft aangeboden voor het slavernijverleden van Rotterdam moet lading krijgen en lading krijgt het door tentoonstellingen als deze.”

Het Belasting en Douane museum start met een inclusievere presentatie van hun collectie. De tentoonstelling ‘Belast Koloniaal Verleden’ is hiervan het begin.

OPEN Rotterdam heeft het hele jaar door aandacht voor het slavernijverleden in onze serie History Matters.
Kijk hier de afleveringen terug:
History Matters