De Nederlandse Tesmi boter is één van de beste van de wereld: ‘Kwaliteit zuivel is hier top’

Voor veel Nederlanders is 7 januari een doodnormale dag, maar voor mensen uit Eritrea en Ethiopië is dat anders. Zij vieren dan namelijk ‘Leddet’, ook wel kerst! Door de Eritrese en Ethiopische gemeenschap in Rotterdam wordt deze feestdag dan ook uitgebreid gevierd, mét de speciale boter Tesmi.

Mateos is eigenaar van het bedrijf Mama Habesha. In Mama Habesha maakt en verkoopt Mateos Tesmi. Tesmi is geklaarde boter met Afrikaans kruiden, die veel in traditionele gerechten wordt gebruikt. “We bakken er iets mee of doen er een lepeltje over als het gerecht klaar is. Het is niet zoals een brood met smeersels”, legt Mateos uit.

Zuivelland
De boter is een belangrijk onderdeel van de Eritrese en Ethiopische cultuur, zeker tijdens de Leddet viering. “We gebruiken het werkelijk overal bij.” De boter wordt in Nederland gemaakt en geklaard (ontdaan van de vetten en andere ongezonde stoffen) en dat heeft een goede reden.

Omdat Nederland zo’n zuivelland is, wordt de Tesmi boter hier gemaakt. “De kwaliteit zuivel is top, dus kun je onze boter hier het beste maken”, vertelt Mateos. De ‘Nederlandse’ Tesmi wordt volgens Mateos dan ook gezien als een van de beste die er is.