De Ommoordse Kip is eindelijk uit zijn kooitje gered

De Ommoordse Kip, die in juni na bijna 40 jaar van zijn vertrouwde plek bij de kinderboerderij werd weggehaald, is uit zijn benarde situatie gehaald. De kip kreeg een tweede leven in speeltuin Ommoord. Daar konden kinderen uit de buurt met het bekendste kunstwerk van Ommoord spelen. “Het was zo’n goed idee waar iedereen blij mee was, maar ambtelijke molens leken roet in het eten te gooien”, zegt buurtbewoner Peter Buisman.

Hij is voorzitter van stichting De Witte Bollen, die al jaren de kip onderhoudt. Toen in juni de verouderde kip werd verplaatst van de kinderboerderij naar de speeltuin kwam er ineens een groot hek om de kip te staan. Er moest namelijk eerst een keuring plaatsvinden. Was de kip wel veilig? “Dat de kip niet gevaarlijk was kon iedereen van een kilometer afstand wel zien, maar goed, regels zijn regels.”

‘Er ontbrak nog iets aan de kip’
“De keurmeester van een gerenommeerd instituut werd gevraagd en vond eind juli een leeg plekje in zijn agenda om naar Ommoord af te reizen. Hij controleerde of aan alle regeltjes was voldaan en keek er een beetje gegeneerd bij. Er ontbrak nog wel iets aan de kip, een serieplaatje van de fabrikant”. zegt Peter.

“Nou heeft een kunstwerk geen fabrikant, maar een plaatje was snel besteld. Een serienummer ook geen probleem. De Ommoordse Kip is van 1983 en er is maar één Ommoordse Kip. Dus serienummer 1983-001. Nu voldoet het kunstwerk aan alle regels van het Warenwetbesluit Attractie- en Speeltoestellen. Iedereen blij, maar vooral de kip en de kinderen.”

Stoere vaders haalden de hekken weg
De kip stond 38 jaar bij de kinderboerderij in Ommoord met een kale nek, zonder serieplaatje. Het voelt nu als een Olympische medaille voor de kip, aldus Peter. “Met een paar stoere vaders haalden we afgelopen de zondag de hekken weg. De kip is weer vrij en helemaal blij in speeltuin Ommoord.”

Na bijna 40 jaar is de Ommoordse Kip bij de kinderboerderij weg