De politiek van plezier: een creatieve vorm van activisme in een nieuwe History Matters

Muziek van Broederliefde als vorm van activisme? In de nieuwe aflevering van History Matters legt antropoloog Francio Guadeloupe aan de hand van twee Broederliefde-nummers uit wat ‘de politiek van plezier is’. Ook gaat hij samen met antropoloog Mitchell Esajas in gesprek met presentatoren Giovanni Burke en Gijs Dreijer. Creative spirit Vieira Nkosi sluit de uitzending af met een krachtige bijdrage.

Aflevering 6 van History Matters gaat over ‘verzet’. In zijn college maakt Guadeloupe onderscheid tussen twee vormen van activisme: ‘politiek van verzet’ en ‘politiek van plezier.’ Black Lives Matter is een voorbeeld van die eerste vorm van activisme. “Je ziet dat mensen vaker de op straat gaan, ze organiseren zich in groepen. Dan krijg je zoiets als Black Lives Matter, maar ook allerlei acties om de geschiedenis te herschrijven. Om complementair een ander verhaal te vertellen”, legt hij uit.

De ‘politiek van plezier’ omschrijft Guadeloupe als ‘de politiek van talk to the hand’. “Dit is een politiek waarin mensen zeggen: ik ga me niet meer bezighouden met jou. Jij wil mij discrimineren, jij zegt dat ik niet mooi ben, jij zegt dat ik geen talent heb. Nou, talk to the hand.”

‘Talk to the hand’ wil niet zeggen dat deze vorm van politiek gesloten is. “Het is een politiek van plezier waarin mensen zeggen: ik hoef niet meer naar je feestjes te gaan. Ik ga m’n eigen muziek maken, ik ga m’n eigen feesten organiseren. Ik ga mij in m’n eigen groepen organiseren. En niet alleen met m’n eigen groepen, maar ook met mensen die graag met mij iets willen doen”, aldus Guadeloupe.

Mitchell Esajas herkent ‘de politiek van plezier’ die Guadeloupe omschrijft. Volgens hem is deze vorm van activisme zelfs noodzakelijk. “Verzet kan uitputtend zijn. Als we het hebben over het verzet tegen de erfenis van het koloniale verleden, verzet tegen institutioneel racisme, white supremacy, wat vormen van geweld zijn en zich zo kunnen uiten. Dat kan traumatisch zijn. Dan is het noodzakelijk dat je ook zorgt voor jezelf, plezier hebt, de liefde bedrijft in de breedste zin van het woord.”

Francio Guadeloupe is sociaal-cultureel antropoloog en werkt als senior-onderzoeker bij het Koninklijk Instituut voor Taal- Land- en Volkenkunde en is als hoogleraar verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Hij doet onderzoek naar urban popular culture and the politics of belonging in het Caribisch gebied en in Nederland. Ook is hij samensteller van het boek ‘Rotterdam een postkoloniale stad in beweging’.

Alle afleveringen van History Matters zijn hier terug te zien en ook terug te vinden op de website van Gedeeld Verleden, Gezamenlijke Toekomst Rotterdam.