De Rotterdamse dove leerkracht Selena over erkennen Nederlandse Gebarentaal: ‘Werd tijd’

“De meeste politici lieten dinsdag 1 september in de Tweede Kamer zien, echt hun huiswerk te hebben gedaan”, vertelt de Rotterdamse juf Selena. Ze doelt daarmee op de meerderheid die in de kamer instemde met een initiatiefwetsvoorstel om de Nederlandse Gebarentaal (NGT) officieel te erkennen. 

De nieuwe wet legt vast dat de overheid vaker een gebarentolk moet inzetten, bijvoorbeeld bij belangrijke persconferenties. “En dat is nodig”, legt Selena uit. Ze geeft les aan groep 3,4,5 en 6 van de Auris Dr. m. Polanoschool in Lombardijen. Gebarentaal is haar eerste taal en ze geeft haar lessen dan ook in deze taal. De school op Zuid is tweetalig, de lessen zijn in zowel het Nederlands als in NGT. 

“Het is belangrijk dat er meer gebarentolken bij officiële persmomenten zijn”, vertelt Selena. “Voor veel doven en slechthorenden is NGT namelijk echt hun eerste taal. Ondertiteling en lezen kost velen meer moeite. Het zou ook fijn zijn als de gemeente Rotterdam meer informatie aan zou kunnen bieden in NGT.”

In 2017 waren we op bezoek bij de school. Nieuwsgierige leerlingen van de nabijgelegen Paus Joannesschool kregen toen les in gebarentaal. Kijk het item hieronder terug. 

Foto: Rick Keus

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?

Volg ons dan ook op onze social media kanalen

Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat