De Rotterdamse overblijfselen van het koloniale- en slavernijverleden in Suriname

Veel restanten van het Rotterdamse koloniale- en slavernijverleden zijn verdwenen door het bombardement van 1940. In 2019 liet de gemeente Rotterdam een groot onderzoek naar dit verleden uitvoeren en wat bleek: lang niet alle fysieke sporen zijn uitgewist. Open Monumentendag Rotterdam heeft daarom een speciale route samengesteld om deze plekken en de verhalen erachter te belichten.

Monumenten weghalen is het verleden uitwissen
Een groot aantal fysieke sporen als pakhuizen en scheepswerven zijn in de loop van de jaren verdwenen uit onze stad. Maar, bij de overblijfselen die er nog zijn kunnen we ons afvragen hoe we deze moeten presenteren. Gerold Kort is sinds kort secretaris van Open Monumentendag Rotterdam en licht toe waarom het noodzakelijk is om deze overblijfselen te behouden: ‘’Ik moet naar iets of iemand kunnen verwijzen om de lessen door te geven. Als we de monumenten weghalen, dan kan ik dat niet meer als voorbeeld gebruiken en dus ben je dan het verleden aan het uitwissen’’. Gerold, die zelf Surinaamse roots heeft, merkt wel op dat er een disclaimer bij moet om het verhaal van het object in het verleden te duiden.

tekst gaat verder onder de video

Rotterdamse overblijfselen in Suriname
Tessa Sendar doet in haar thuisland Suriname, onderzoek naar de overblijfselen van het koloniale- en slavernijverleden. Voor Open Monumentendag onderzocht ze specifiek de restanten met de link naar Rotterdam. Hieruit kwam de serie Futu Pasi, waarin de verhalen van de historische gebouwen in Suriname worden verteld.

Open Monumentendagen
Deze tweedelige serie is tot stand gekomen in samenwerking met Open Monumentendag Rotterdam. Open Monumentendag Rotterdam vindt plaats op op 11 en 12 september, waarbij de routes met een gids te volgen zijn. Op andere dagen zijn de routes ook te volgen, maar zal niet elk gebouw toegankelijk zijn. Houd ook rekening met de coronamaatregelen tijdens de route.