De soepclub komt met ideeën voor Rotterdamse problemen

Onder het genot van een verse pompoensoep denken verschillende organisaties na over oplossingen voor problemen in Rotterdam. Deze soepclub vindt drie dagen lang plaats op de educatieve tuin de Enk in Vreewijk. Elke dag wordt een ander probleem behandeld. Op de eerste dag is dat eenzaamheid.
“Veel organisaties hebben dezelfde doelen en samenwerken zou goed zijn” vertelt Eric Sterk van de Voedseltuin. “Dus eigenlijk bedoelen we partijen te verbinden van welzijn, onderwijs, coöperaties en financiers die volgend jaar met ons een theetuin willen organiseren, waarbij we voedsel bereiden en voedsel produceren. En dan een sociaal restaurant willen beginnen.”

Tuinman Gerrit Roukens heeft tientallen jaren op de tuin gewerkt. Hij is gepensioneerd, maar toch betrokken bij het project. Hij vindt dat een theetuin belangrijk is, omdat er nog niet veel soortgelijks is: “Er zijn in de wijk wel een paar plekken waar mensen naar toe kunnen gaan, maar de theetuin op de Enk die heeft wel een hele bijzondere ambiance in de avonduren. In de avond is er soep te scoren, soep te maken en soep rond te brengen. Het is eigenlijk het creëren van een sociale gemeenschap.”

De Gemeente Rotterdam vindt het project erg belangrijk, omdat 49% van de Rotterdammers in een onderzoek van de GGD in 2012 heeft aangegeven dat ze eenzaam zijn. Marijke de Vries van de gemeente denkt dat dit project kan helpen tegen de eenzaamheid:

“Een formule die volgens mij op twee manieren een bijdrage kan leveren. Mensen komen het huis uit en ontmoeten weer andere mensen en ze hebben beweging. Dat is voor ouderen ook heel belangrijk.”

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat