De tweede landelijke woonopstand op ‘symbolische’ plek: het Afrikaanderpark

“Waar zien we jullie weer?” “Rotterdam!”, wordt er volop geroepen tijdens het eerste woonprotest op 13 september. “Wanneer zien we jullie weer? 17 oktober!” Dan zal er voor de tweede keer geprotesteerd worden tegen de wooncrisis. Ditmaal niet in Amsterdam maar in Rotterdam, en wel in het Afrikaanderpark. Abel Heijkamp van de organisatie van het protest kijkt er erg naar uit: “We hopen op nog meer mensen dan in Amsterdam.”

“Het Afrikaanderpark ligt naast de Tweebosbuurt, dé plek om het faillissement van het landelijke en lokale woonbeleid te laten zien”, vertelt Abel over de gekozen locatie voor de Woonopstand. “Met de opstand willen we de bewoners een hart onder de riem steken. We willen de strijd tegen de gentrificatie politiek die Rotterdammers die uit hun wijk verdrijft vieren.”

Hoeveel mensen er op de demonstratie afkomen, is nog niet zeker, maar uit het hele land worden er demonstranten verwacht. “Van Groningen tot aan Maastricht verwachten we mensen. Het is een landelijke demonstratie, maar het is ook heel belangrijk dat er veel Rotterdammers naar het protest komen”, meent Abel, “Want de Woonvisie van de stad moet echt van tafel.”

Mars door de stad
Het protest begint om 14.00 uur bij het Afrikaanderpark met een programma van zo’n anderhalf uur. Daarna, om 15.30 uur, start de mars naar de Markthal. “We lopen zeker weer met leuzen en straatmuziek”, vertelt Abel. “We hebben met Prinsjesdag gezien dat de formerende partijen niet van plan zijn echt iets aan de wooncrisis te doen. Dus juist nu is het belangrijk om na het eerste protest door te gaan met actievoeren. Wij zullen niet rusten, totdat iedereen een waardig en betaalbaar dak boven zijn hoofd heeft.”

Abel heeft al veel zin in 17 oktober: “Ik hoop echt dat dit een verschil gaat maken.” Zijn toekomstbeeld is dan ook positief: “Ik weet zeker dat als we naast elkaar gaan staan, we weer grip kunnen krijgen op het woonbeleid. We zijn sterker door strijd.”

OPEN Rotterdam zal live aanwezig zijn bij de Woonopstand, dus kijk met ons mee.

Woonprotest
Op 12 september lopen duizenden protestanten door Amsterdam tijdens de grootste woondemonstratie sinds de jaren 80. “Mensen waren duidelijk ontevreden en willen graag verandering zien”, vertellen de Rotterdamse Eva en Sjors opgewonden over de demonstratie. Tijdens de demonstratie wordt Rotterdam goed vertegenwoordigd. Dichter Dean Bowen, Edwin en Mustapha van de Tweebosbuurt en Gwen van Recht op de Stad hielden een toespraak.

OPEN Rotterdam was aanwezig bij het woonprotest, bekijk het hier: