Delfshavense stichting Salaam onderweg naar Athene voor maatschappelijke hulp

Vrijdag 25 november gaat een groep vaste vrijwilligers van stichting Salaam het vliegtuig in om in Rotterdam ingezamelde winterjassen naar de Griekse hoofdstad te brengen. Het is niet de eerste keer dat de stichting te hulp schiet in het buitenland. Sinds 2015 brengen de vrijwilligers twee keer per jaar een bezoek aan Griekenland.

De vrijwilligers van stichting Salaam zetten zich hoofdzakelijk in voor Rotterdammers met geld- en huisvestingsproblemen, maar inmiddels Salaam is uitgebloeid tot een wereldwijd initiatief. Zo heeft de Rotterdamse stichting ook in andere landen, zoals Marokko en Irak, noodhulp verleend.

Impact
In januari waren de vrijwilligers ook al in Griekenland. De vrijwilligers hielden zich hier bezig met diverse projecten zoals de distributie in de vluchtelingenkampen, een daklozenproject en een huizenproject voor alleenstaande moeders. Rahma, de initiatiefnemer van stichting Salaam, houdt zich al 21 jaar bezig met het bieden van hulp in Rotterdam.

“Wat het meeste impact op ons heeft gemaakt is de extreme vluchtelingenstroom in Griekenland, waar wij ook hebben geholpen in het faciliteren van de levensbehoeftes van de mensen” aldus Rahma. De stichting is vooral bekend onder Rotterdammers als de islamitische voedselbank. Al jaren houdt de stichting zich bezig met het verlenen van maatschappelijke hulp over de hele wereld. “Deze keer gaan we dan naar Athene, maar het is bizar om te zien dat sommige mensen nog steeds, sinds ons eerste bezoek, moeten wachten op verblijfsdocumenten.”

Razoukki op fietstocht
In juli dit jaar heeft vrijwilliger Razoukki een fietstocht van Roosendaal naar Marokko afgelegd voor het goede doel. De afstand van het Brabantse stadje naar de havenstad Al Hoceima is maar liefst 2400 kilometer. Met zijn fietstocht haalde hij ruim 21.000. euro op.

In 2017 maakte OPEN Rotterdam een reportage over stichting Salaam. Daarin zamelt Rahma kleding in voor een vluchtelingenkamp in Irak waar meer dan 30 duizend mensen verbleven.