Demonstratie tegen bont bij winkels Lijnbaan

De actiegroep Anti Bont Rotterdam demonstreert zaterdag in het centrum van Rotterdam bij winkels die bont verkopen. Al sinds 2014 staat de groep er elke laatste zaterdag van de maand. “We blijven net zo lang doorgaan tot bont uit het straatbeeld is verdwenen”, zegt initiatiefnemer Hetty van Wijk.
Tussen 13.00 en 16.00 uur gaan de actievoerders langs winkels die bont verkopen, zoals het lederpaleis op de Lijnbaan en een paar adressen op de Aert van Nesstraat. Daar staan ze een half uur voor de deur met spandoeken en flyers.

“Soms sluiten winkelende mensen zich aan, of ze doen hun bontkraag af nadat ze met ons gesproken hebben”. En dat is precies de bedoeling, vertelt Hetty. “Mensen informeren over de gruwelen die achter bont schuilgaan”. Winkeliers vinden de actie niet leuk, zegt de initiatiefnemer. Ze is wel eens bedreigd, en in gesprek gaan met de verkopers is haar niet gelukt.

Hetty startte vier jaar geleden na grote landelijke demonstraties een Rotterdamse antibont-groep. “Ik heb nogal een actieverleden en dacht ‘dit moet ook in Rotterdam’, want er zijn hier echt heel veel winkels die bont verkopen”. De vaste club inmiddels uit 10 tot 25 mensen, niet alleen uit Rotterdam maar zelfs vanuit België komen de vaste protesteerders.

Ondanks bedreigingen laat ze zich niet afschrikken. “We voldoen gewoon aan de regels, hebben ons netjes aangemeld bij de politie zoals altijd. We zijn een vreedzame groep”, besluit Hetty.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat