Derek Chauvin schuldig aan dood George Floyd: “De Rotterdamse politie en de politiek krijgen dit ook mee”

De witte ex-politieagent Derek Chauvin die in mei 2020 de zwarte Amerikaanse George Floyd doodde is schuldig bevonden aan moord. Verschillende Rotterdammers delen hun mening over de veroordeling op sociale media, waaronder Elvin Rigters, mede-organisator van het Black Lives Matter-protest in juni bij de Erasmusbrug: “We kunnen niet op de oude voet verder.”

De moord op George Floyd was de druppel die de emmer deed overlopen: wereldwijd kwamen mensen op de been om te protesteren tegen buitensporig politiegeweld tegen zwarte mensen. Ook in Rotterdam. 3 juni verzamelden tienduizenden mensen zich bij de Erasmusbrug om te protesteren tegen racisme en politiegeweld in Rotterdam. Burgemeester Aboutaleb besloot de demonstratie 10 minuten voor het einde af te lasten.

Elvin Rigters is mede-organisator van de BLM-protesten in Rotterdam. Hij kijkt met gemixte gevoelens naar de veroordeling van de politieagent. “Het is als zwart persoon moeilijk om blij te zijn, want deze veroordeling zou normaal moeten zijn.” Rigters ziet dit ook niet als gerechtigheid: “Gerechtigheid zou betekenen George Floyd nu nog in leven was, en het systeem zodanig verandert dat dit überhaupt nooit gebeurt.” Toch is het wel een klein stapje in de goede richting. “Ik heb met het activisme geleerd dat je ook micro evoluties moet vieren.”

BLM in Rotterdam
Amerika heeft een grote invloed op Nederland. Ook de Black Lives Matter beweging is vanuit daar naar Nederland overgewaaid. Volgens Rigters heeft de veroordeling van Derek Chauvin ook in Rotterdam impact. “Amerika is bereid is om de politie te berechten. Zo ver is Nederland nog niet, maar de politie en de politiek krijgen dit ook mee. Zij kunnen niet oogkleppen ophouden en op de oude voet verder gaan.” Nu komt de Rotterdamse politie bijvoorbeeld weg met racistische appjes. 28 maart kwamen daarom honderden Rotterdammers op de been voor het politiebureau op Marconiplein. Ze eisten ontslag van de agenten.

Kleine verandering
De veroordeling betekent voor Rigters ook dat als je je blijft uitspreken tegen racisme je wel druk op het systeem kan uitoefenen en voor kleine verandering kunt zorgen. “Er is nog veel werk aan de winkel maar we blijven doorgaan.”

Bekijk hier een item over de impact van de BLM-protesten met Elvin Rigters.